Het circus ontwikkelt zich als een razende. Hoe blijf je als schrijver deze duizelingwekkende ontwikkelingen bij en vat je deze veelvormige kunstdiscipline in ervaringen en woorden? Komend najaar organiseert Domein voor Kunstkritiek i.s.m. Circuspunt, Festival Circolo & This is not a circus een zesdaagse schrijfworkshop waarin we onder bevlogen begeleiding van een recensent, een literair schrijver en een redacteur samen onderzoeken hoe we kunnen schrijven over circus.
Essayistiek, Research
KLANK&KOMMA #2 – Schrijflab over Klank
In 2022 gingen zeven cultuurjournalisten, essayisten en creative writers onder leiding van auteur en audioregisseur Renée van Marissing op zoek naar hun eigen schrijfstem in een kritiek van klank. In 2023 gaat schrijflab Klank&Komma een tweede editie tegemoet. In Klank&Komma #2 onderzoeken we de relatie tussen klank en tijd.
Essayistiek, Mentor - mentee
De Nieuwe Garde
De Nieuwe Garde helpt beginnende essayisten op weg. DNG is een platform dat de krachten van de literaire, culturele en wetenschappelijke velden verenigt, en die inzet om beloftevolle schrijvers hun weg in de essayistiek te laten vinden. DNG werkt met een redactie, een coördinator/penvoerder, een redactieraad/ partnernetwerk, mentoren, en de steun van een aantal partijen […]
Essayistiek, Research
The Caster & The Critic – Summerschool schrijven over podcasts
In augustus organiseerden het Podcastnetwerk en het Utrechtse Domein voor Kunstkritiek samen The Caster & The Critic. Een driedaagse summerschool voor alumni en studenten van HKU Writing for Performance waarin je als schrijver met de hulp van twee enthousiaste docenten in het onmetelijke podcastuniversum duikt en op onderzoek gaat naar hoe je beschouwend, persoonlijk en meeslepend over dit in de kunstkritiek nog onbeschreven medium kunt schrijven. We werkten toe naar een publicatie voorafgaand- en voordracht en discussie op het Podcastfestival op 17 december aanstaande in Utrecht. Ben erbij!
Essayistiek, Research
Klank&Komma – Schrijflab over klank
Hoe schrijf je over klank? In Klank&Komma onderzoeken we deze vraag door te luisteren naar uiteenlopende klankwerelden tijdens concerten en werksessies, door te luisteren, schrijven en lezen onder leiding van Renée van Marissing (shortlist Libris Literatuurprijs 2022). In zes dagen, drie weekends werken we toe naar persoonlijke essays die dit nog onbeschreven terrein verkennen. De resultaten worden gepubliceerd in of op Gonzo (circus). Met concerten, luistersessies en expedities bij November Music, Paviljoen Ongehoorde Muziek, Willem Twee Studio’s en thuisbasis Het Concreet.
Essayistiek
Dance&Dare: Vlaamse editie van de schrijfcursus over dans
Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant organiseren een Vlaamse editie van Dance&Dare, de radicale cursusreeks en beweging waarin schrijvers nieuwe woorden zoeken voor nieuwe dans. In samenwerking met cultureel tijdschrift Rekto:Verso en gehost door Corso in Antwerpen.
Essayistiek, Research
Podcastkritiek-in-wording
Het Domein onderzoekt met het podcastfestival wat podcastkritiek kan zijn. Luister naar het panelgesprek en lees de essays terug!
Essayistiek, Mentor - mentee
De Reflector – Duurzame kunstbeschouwing door Domein & Festival Cement
Het pilot-project De Reflector is een samenwerkingsproject van Festival Cement met het Domein voor Kunstkritiek waarin zij op zoek gaan naar een duurzame manier van kunstbeschouwing en de talentontwikkeling van jonge makers willen verbinden aan de ontwikkeling van jonge critici.
Essayistiek
Dance&Dare – Stamsund School & Lab
Twee internationale Dance&Dare/Dans&Durf-projecten konden i.v.m. COVID-19 helaas geen doorgang vinden dit voorjaar. We werken nu toe naar 2021 en ontwikkelen de dansessayistiek door met video, audio en illustratie.
Essayistiek
Dance&Dare SummerSchool
Internationale pilot van de vernieuwende schrijfcursus over dans. Tijdens Theaterfestival Boulevard 2019 onderzoeken getalenteerde schrijvers uit Noorwegen, Amerika, België en Nederland in een driedaagse cursus het nieuwe schrijven over dans.