beeldend

Een vogel kent men aan zijn veeren – Audioreflectie op Museum Het Schip

In een audioreflectie reageert schrijver en boekverkoper Romy Day Winkel op de vaste tentoonstelling van Museum Het Schip. De reflectie heeft de vorm van een wandeling die start bij het museum. Al wandelend vraagt Romy zich af wat de rol is van het ornamentele in de woonrevolutie van toen en hoe dit zich verhoudt tot het woonprotest van nu. Daarnaast stuit ze op persoonlijke herinneringen aan opgroeien in deze buurt: wie wonen er nog, wie verhuisden er en waar zijn de Arbeiderspaleizen? Vanaf nu te lopen en luisteren via SoundCloud.

Xpub criticism x Showroom MaMA

De tekst van de tentoonstelling Het Grote Blauwe Thuis begint met een uitnodiging: leg je spullen neer, hang je jas op, stap je gedachtenlandschap in. Deze ruimte is ook van jou. Op 28 september nam Emma van Meyeren onze uitnodiging aan en gaf omgeven door het werk in Showroom MaMA in Rotterdam haar workshop Dagboek als feministisch genre.

Digitale Driedaagse: lab rondom online kritiek

,

Het Domein voor Kunstkritiek en De Nieuwe Garde organiseren dit voorjaar een avontuurlijk lab rondom digitale kunstkritiek en essayistiek, waarin we met elkaar in de online publicatievormen duiken. Een lab voor Nederlandse en Vlaamse cultuurjournalisten, essayisten en makers met experimenteerdrift die (ver) voorbij de lineaire tekst willen kijken. Meld je vóór 2 mei aan voor deze driedaagse met workshops en presentaties door o.a. de interactief designers van Studio Krom, Het Instituut voor Netwerkcultuur en cultuurmagazine De Optimist, met volop ruimte voor uitwisseling en drankjes bij onze host De Brakke Grond in Amsterdam.

1-on-1: Domein & SPRING

Het Domein verzorgt in de persoon van Anna van der Kruis op een tweetal zaterdagen vanuit de tuin van HetHuis persoonlijke één-op-één gesprekken met studenten over hun ervaring van SPRING-voorstellingen.

De Reflector – Duurzame kunstbeschouwing door Domein & Festival Cement

,

Het pilot-project De Reflector is een samenwerkingsproject van Festival Cement met het Domein voor Kunstkritiek waarin zij op zoek gaan naar een duurzame manier van kunstbeschouwing en de talentontwikkeling van jonge makers willen verbinden aan de ontwikkeling van jonge critici.

De Kunst van de Kritiek: hybride, dialogisch en urgent

De Kunst van de Kritiek is een samenwerking tussen het Instituut voor Netwerkcultuur, Domein voor Kunstkritiek en vele nationale en internationale partners, die sinds 2015 bestaat. Wat kunnen internet en digitale technologie betekenen voor tijdschriften en online platformen voor kunst- en cultuurkritiek? Waar liggen de pijnpunten en waar de kansen? Onze zeer gewaardeerde partner Miriam Rasch - essayist, recensent en editor - geeft een overzicht van de bevindingen op de website van Institute for Network Cultures.

Online publicatie: BEYOND THE BLACK BOX – Masterclass Hybride Kritiek

Het is zover. Het is juni en het Domein voor Kunstkritiek lanceert haar online publicatie over hybride vormen in kunst en kritiek als reactie op Beyond the Black Box. Een kunstenfestival dat van 3 t/m 5 februari plaatsvond in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Door de ontregeling van het coronavirus liep de publicatie behoorlijke vertraging op, maar het resultaat is eindeloos spannend. 

INC presents: De Kunst van de Kritiek, ism het Domein

Deze matchmakingsbijeenkomst op 12 april is bedoeld voor alle spelers uit het veld van de kunst- en cultuurkritiek: critici, redacteuren en ontwerpers; universiteiten en hogescholen; presentatie-instellingen en festivals. Het Domein leidt in de gespreksronde 1 van de deelgroepen.

Workshops Digitale Kunstkritiek

De kunstkritiek en -reflectie hebben een digitale zet nodig. Met deze gedachte begonnen we in 2017 aan eenjarig traject. Samen met partners ontwikkelden en testten we verschillende digitale instrumenten die kritiek en reflectie op een eigentijdse manier beoefenen, stimuleren of bevorderen.
Digitale instrumenten om publicaties, gesprekken en reflecties meerstemmig te maken. En waar dus niet alleen […]