In augustus organiseerden het Podcastnetwerk en het Utrechtse Domein voor Kunstkritiek samen The Caster & The Critic. Een driedaagse summerschool voor alumni en studenten van HKU Writing for Performance waarin je als schrijver met de hulp van twee enthousiaste docenten in het onmetelijke podcastuniversum duikt en op onderzoek gaat naar hoe je beschouwend, persoonlijk en meeslepend over dit in de kunstkritiek nog onbeschreven medium kunt schrijven. We werken toe naar een publicatie voorafgaand- en voordracht en discussie op het Podcastfestival in december in Utrecht. Zaterdagmiddag 17 december dragen schrijvers in de Utrechtse bibliotheek hun essays voor en praten we over de resultaten van onze summerschool, over schrijven over podcasts en waar dat heen zou kunnen gaan. Lees meer en koop je ticket. 

Aanleiding
De podcast biedt een podium aan meningen, verhalen en vragen die je nergens anders hoort. Het medium heeft ons in korte tijd geleerd dat er in alles een verhaal schuilt, als je maar de juiste verteller weet te vinden. Terwijl het Nederlandse podcastlandschap groeit en groeit, blijft de podcastkritiek achter. Luisteraars zijn op zoek naar nieuwe podcasts en zodoende worden er onnoemelijk veel tips gegeven. Meer beschouwende teksten over podcasts bestaan nog niet en dat is zonde, het remt de artistieke waardering en ontwikkeling van deze audioverhalen. Stichting Podcastnetwerk en Domein voor de Kunstkritiek slaan de handen ineen om samen met de HKU een kritiek voor podcasts en audioverhalen te ontwikkelen.

Doel
Onder begeleiding van ervaren schrijvers bieden we je een podium om jouw schrijfstem verder te ontwikkelen door over kunstzinnige podcasts te publiceren. We bespreken de geschreven teksten met elkaar en voeren naar aanleiding van deze teksten aan het eind van een driedaagse summerschool en vervolgens op het Podcastfestival de discussie over wat de nieuwe ‘diersoort’, de podcastcriticus, zou kunnen zijn.

Opzet
Tijdens deze driedaagse summerschool kom je met zo’n zevental alumni en studenten van HKU Writing for Performance samen bij de fijne creatieve hangout de Havenloods. Anna van der Kruis (Domein) en Basje Boer (o.a. De Groene & De Filmkrant) zijn de twee bevlogen schrijvers met een achtergrond in de kunstkritiek die je opwachten. Het duo start de eerste ochtend met een introductie over essayistisch schrijven over kunst, waarna we ’s middags twee groepjes maken. Een groep luistert en schrijft over fictie-podcasts onder leiding van Anna, een andere groep duikt in de documentaire podcasts onder leiding van Basje. ’s Middags luisteren we samen naar de nieuwste, avontuurlijke podcasttitels, ’s avonds schrijven we en roosteren marshmallows. De daaropvolgende twee lessen bestaan uit het voordragen van je teksten, close reading en constructieve feedback van je docent en mede-studenten.

Resultaat
Aan het einde van de summerschool heb je toegewerkt naar een eindessay welke gepubliceerd wordt op de kanalen van het Podcastnetwerk en -festival en het Domein. Bij een afsluitende borrel kletsen we over elkaars teksten en komen we tot een eerste voorzichtige conclusie over hoe een podcastcriticus eruit zou kunnen zien. In oktober vervolgens, organiseert het Podcastnetwerk een nieuwe feestelijke editie van het Podcastfestival en spreken we tijdens een openbare discussie over onze bevindingen van de afgelopen zomer en dragen voor uit eigen werk.

Data
3e week augustus: van 15 tot en met 18 augustus. Lessen van 10u30-13u30. Lunch van 13u30 tot 14u.
Luisteren van 14-17u. Avond: schrijftijd.

Locatie
De Maakruitmte in De Havenloods, Utrecht.

Mede mogelijk gemaakt door
Deze summerschool was besloten en bestemd voor studenten en 1e en 2e jaars alumni HKU Writing for Performance en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de impulssubsidieregeling van de Gemeente Utrecht, het Lira Fonds en HKU Writing for Performance.

 

Beeld: foto boven van een eerdere editie van het Podcastfestival