Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant organiseren een Vlaamse editie van Dance&Dare, de radicale cursusreeks en beweging waarin schrijvers nieuwe woorden zoeken voor nieuwe dans. In samenwerking met cultureel tijdschrift Rekto:Verso en gehost door Corso in Antwerpen. Dans&Durf online PDF, lees hem hier

In de reeks Dance&Dare (Dans&Durf) onderzoeken we in gezamenlijke werksessies het nieuwe schrijven over dans. Toneel- en literair schrijver Anna van der Kruis reikt je de helpende hand bij het afleggen van een parcours tussen kijkervaring, navelstaren en in gesprek zijn met de lezer. Van master Anna leer je schoon formuleren in je eigen stijl, aan de hand van persoonlijke feedback. Anna wordt ondersteund door twee gedreven gastdocenten. Cultuurjournalist Evelyne Coussens (o.a. De Morgen, Rekto:Verso) geeft inzicht vanuit de kunstkritiek in hoe er naar podiumkunst gekeken kan worden en hoe je je als schrijver kunt positioneren. Hannelore Roth is literatuuronderzoeker aan de KU Leuven en gaat dieper in op hoe je over de grotere, maatschappelijke thema’s in kunst kunt schrijven.

Je volgt zes maandelijkse lessen van drie uur in het cultureel seizoen 2021-2022. Tussen elke les in bezoek je spannende hedendaagse dansvoorstellingen, -films en -installaties van makers waarmee DansBrabant samenwerkt, zoals Karel Tuytschaever,  Sabine Molenaar/Sandman, GRIP/Jan Martens en Elisabeth Borgermans. We publiceren tussentijds en aan het einde van de cursus korte teksten op het Blog van DansBrabant en op de site van Rekto:Verso. Je teksten bespreken we met rust en aandacht gezamenlijk tijdens de lessen en je werkt toe naar een eindessay dat je presenteert in een meegroeiende expo. Einddoel is het maken van een langer gedurfd artikel, dat de lezers niet alleen een beeld geeft van een voorstelling die jij zag, maar hen ook meeneemt in de blik waarmee je ernaar keek.

Programma 2021-2022
Leslocatie Corso (voorheen CC Berchem), tijd 13u – 16u

Woensdagmiddag 3 november
Woensdagmiddag 1 december
Woensdagmiddag 12 januari
Woensdagmiddag 16 februari
Zondagmiddag & -avond 27 maart > uitstapje naar Moving Futures Festival Tilburg
Vrijdagmiddag 6 mei > + afsluiting voorstelling Tender Men van Koen De Preter

Wat kost het
Deze cursusreeks is een initiatief van DansBrabant en Domein voor Kunstkritiek i.s.m. Rekto:Verso en host Corso. Financieel mogelijk gemaakt door DansBrabant.
Deelnemers betalen een bescheiden bijdrage van €150,- (ex. Btw) voor het hele lesprogramma. Zes bijeenkomsten o.l.v. Anna van der Kruis en gastdocenten, inclusief voorstellingskaarten voor voorstellingen die je tussen de lessen door bezoekt. Reiskosten zijn voor de deelnemer.

Voor wie
Dit programma richt zich op professionele schrijvers – prozaïsten, dichters, toneelschrijvers, creative writers – schrijvende denkers, cultuurfilosofen en kunstcritici die het schrijven over dans als uitdaging zien en daarbinnen de impact van het geschreven woord willen onderzoeken. Deelnemers hebben een open houding naar elkaar, zijn bereid naar elkaar te luisteren en feedback te geven.

Deadline aanmelding 1 oktober
Meld je aan door een korte motivatie, een CV en twee teksten – vorm naar keuze, bijv. essay, blog, toneeltekst – te sturen naar Dirk Verhoeven, Hoofd Communicatie & Context, DansBrabant: pr@dansbrabant.nl. Het Domein selecteert de deelnemers op experimenteerzin en tekstkwaliteit. Alle inzenders krijgen afzonderlijk bericht.

Foto: Elisabeth Borgermans in Zasür, copyright Olympe Tits.