Het circus ontwikkelt zich als een razende. Hoe blijf je als schrijver deze duizelingwekkende ontwikkelingen bij en vat je deze veelvormige kunstdiscipline in ervaringen en woorden?  Najaar 2023 organiseert Domein voor Kunstkritiek i.s.m. Circuspunt, Festival Circolo, Circusstad & TENT/This is not a circus een zesdaagse schrijfworkshop waarin we onder bevlogen begeleiding van een recensent, een literair schrijver en een redacteur samen onderzoeken hoe we kunnen schrijven over circus. We oefenen overdag met het schrijven van recensies, proza en persoonlijke essays en bezoeken ’s avonds met elkaar voorstellingen op de circusfestivals. Deelnemers zijn professionele schrijvers – critici, essayisten, creative writers – uit Nederland die hun schrijfstem verder willen ontwikkelen, met een interesse in circus en met een open houding naar elkaar, bereid om naar elkaar te luisteren en feedback te geven.

Starring de volgende begeleiders: schrijfcoach Saskia de Haas (schrijver en docerend theatermaker), Joost Goutziers (cultuurjournalist/recensent voor o.a. Brabants Dagblad) en Gerda Blees (schrijver en dichter, roman Wij zijn licht werd in 2021 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs).

Starring o.m. de volgende circusmakers: Monki, Cécile, Circus BAOBAB en Sadiq Ali.

Programma
Het lab bestaat uit zes lessen komend najaar waarin we het hedendaagse circusveld verkennen, korte schrijfopdrachten uitvoeren, festivals en voorstellingen bezoeken en toewerken naar een eindtekst die na afloop van het lab voor 13 december afgemaakt en ingediend wordt ter publicatie op de kanalen van de partners. We dragen de teksten ook aan bij mediapartners van het Domein Circusmagazine en rekto:verso die op basis van tekstkwaliteit en thematiek beiden een enkel essay uit het lab willen uitlichten. De geziene voorstellingen dienen als basismateriaal voor de teksten. Begin mei 2024 blikken we terug op het lab en de resultaten tijdens Circusstad in Rotterdam.

  • 15 oktober, vanaf 14u – avond, Tilburg: kennismaking met introductielezing op het circusveld door Joost Goutziers, eerste recensietips en bezoek aan voorstellingen op Festival Circolo
  • 21 oktober, vanaf 14u – avond, Tilburg: vervolg op het recenseren van circus, lezen van elkaars teksten o.l.v. Joost, bezoek aan voorstelling op Festival Circolo
  • 31 oktober, vanaf 14u – avond, Tilburg: over proza en literaire schrijftechnieken o.l.v. Gerda Blees, bezoek voorstelling in Theater De Nieuwe Vorst
  • 12 november, 14u – 17u, Utrecht: bespreken van elkaars teksten o.l.v. Gerda Blees, meer tips en schrijftijd
  • 30 november, vanaf 14u – avond, Amsterdam: les rondom hedendaagse thema’s in circus, uitzoomen o.l.v. Saskia de Haas, bespreken richtingen van de eindteksten, bezoek voorstellingen tijdens This is not a circus
  • 3 december, vanaf 13u – avond, Amsterdam: laatste les gericht op de eindtekst (deadline 13 december), schrijftijd en feedbackronde, afsluitende borrel + (facultatief) laatste voorstellingen bezoeken This is not a circus
  • begin mei 2024 (datum tba) terugblikmiddag met het circusveld tijdens Circusstad Festival in Rotterdam

Kosten
Deze cursusreeks is een initiatief van Domein voor Kunstkritiek in samenwerking met en financieel mogelijk gemaakt door Circuspunt, Festival Circolo en This is not a circus. Deelnemers betalen een bescheiden bijdrage van €200,- (ex. btw) voor het hele lesprogramma, inclusief toegang tot voorstellingen, koffie/thee en maaltijden (alleen op de festivals). Kosten voor reizen en aanvullende drankjes zijn voor de deelnemer.

Aanmelden
Dit schrijflab is inmiddels van start gegaan met acht gedreven deelnemers. Aanmelden kan niet meer.

Over het Domein voor Kunstkritiek
Domein voor Kunstkritiek zet zich sinds 2004 in voor een kritiek van de toekomst. We staan voor het herijken en verrijken van de onafhankelijke reflectie op kunst. We zijn aanjager binnen de netwerken van media, opleidingen en culturele instellingen die zich op vernieuwende wijze inzetten voor een betekenisvol en breed gevoerd gesprek over kunst. We bieden denkers en schrijvers de kans hun talenten te exploreren. Ons werkterrein omvat alle mogelijke kunstdisciplines, zowel dans, circus, theater, muziek als de beeldende kunst, film, podcast en literatuur.

Circuspunt
Circuspunt is het platform voor het (verenigde) Nederlandse circusveld. Het ondersteunt en stimuleert de algehele ontwikkeling van de circussector en vertegenwoordigt de circusbelangen naar partijen buiten de circuswereld. Circuspunt is een platform dat makers, circusondernemingen, festivals, theaters, opleidingen, jeugdcircussen en circuswerkplaatsen verenigt en verbindt.

Festival Circolo
Festival Circolo is het grootste circusfestival Nederland. Van 21 t/m 30 oktober presenteert het festival tien dagen lang circus van het hoogste niveau. Het festivalhart ligt in het Tilburgse Spoorpark. Daar vind je meerdere circustenten, foodtrucks, speeltoestellen en een buitenpodium waar dagelijks gratis circusvoorstelling te zien zijn. Ook zijn er voorstellingen te zien op andere locaties in de stad.

This is not a circus & TENT
This is not a circus is een jaarlijks festival voor een (jong)volwassen publiek en professionals van TENT huis voor hedendaags circus in samenwerking met Theater Bellevue. TENT is het huis voor hedendaags circus van Nederlandse bodem met grenzeloze ambities, vóór en dóór circusmakers met hart voor het vak.

Circusstad Festival
Circus doet iets met je, ongeacht je leeftijd. Deze verwondering voert vijf dagen lang de boventoon tijdens Circusstad Festival Rotterdam. Je zit geheid op het puntje van je stoel tijdens onze spectaculaire voorstellingen en oogverblindende acts. Circusstad Festival wordt alom geroemd om zijn hedendaagse, originele producties. Van dynamisch tot poëtisch, alle stijlen komen aan bod. Van over de hele wereld zijn uitsluitend topvoorstellingen geselecteerd.

Beeld: uit EXIT van Piet Van Dycke/Circumstances, bewerkte duotone, origineel door copyright Jona Harnischmacher.