Essayistiek

, ,

Residences & Recaps

Twee projecten met het Utrechts dansgezelschap SHIFFT waarin we nieuwe woorden, beelden en bezoekers zoeken voor moderne dans.

,

Dicht bij Anna terug op Delft Fringe Festival

Van 31 mei t/m 11 juni vindt een nieuwe editie van het jonge makersfestival plaats. Op vier festivaldagen tref je Anna in de binnenstad van Delft, achter haar tafeltje, om met je te praten over (muziek)theater, dans, circus, cabaret en over dat wat je zag met je deed. Op 11 juni verwerkt Anna haar intieme gesprekken in een essay wat ze tijdens de afsluiting van het festival voordraagt.

De Nieuwe Garde

De Nieuwe Garde helpt beginnende essayisten op weg. DNG is een platform dat de krachten van de literaire, culturele en wetenschappelijke velden verenigt, en die inzet om beloftevolle schrijvers hun weg in de essayistiek te laten vinden. DNG werkt met een redactie, een coördinator/penvoerder, een redactieraad/ partnernetwerk, mentoren, en de steun van een aantal partijen […]

,

The Caster & The Critic – Summerschool schrijven over podcasts

In augustus organiseerden het Podcastnetwerk en het Utrechtse Domein voor Kunstkritiek samen The Caster & The Critic. Een driedaagse summerschool voor alumni en studenten van HKU Writing for Performance waarin je als schrijver met de hulp van twee enthousiaste docenten in het onmetelijke podcastuniversum duikt en op onderzoek gaat naar hoe je beschouwend, persoonlijk en meeslepend over dit in de kunstkritiek nog onbeschreven medium kunt schrijven. We werkten toe naar een publicatie voorafgaand- en voordracht en discussie op het Podcastfestival op 17 december aanstaande in Utrecht. Ben erbij!

,

Klank&Komma – Schrijflab over klank

Hoe schrijf je over klank? In Klank&Komma onderzoeken we deze vraag door te luisteren naar uiteenlopende klankwerelden tijdens concerten en werksessies, door te luisteren, schrijven en lezen onder leiding van Renée van Marissing (shortlist Libris Literatuurprijs 2022). In zes dagen, drie weekends werken we toe naar persoonlijke essays die dit nog onbeschreven terrein verkennen. De resultaten worden gepubliceerd in of op Gonzo (circus). Met concerten, luistersessies en expedities bij November Music, Paviljoen Ongehoorde Muziek, Willem Twee Studio’s en thuisbasis Het Concreet.

, ,

Digitale Driedaagse: lab rondom online kritiek

Het Domein voor Kunstkritiek en De Nieuwe Garde organiseren dit voorjaar een avontuurlijk lab rondom digitale kunstkritiek en essayistiek, waarin we met elkaar in de online publicatievormen duiken. Een lab voor Nederlandse en Vlaamse cultuurjournalisten, essayisten en makers met experimenteerdrift die (ver) voorbij de lineaire tekst willen kijken. Meld je vóór 2 mei aan voor deze driedaagse met workshops en presentaties door o.a. de interactief designers van Studio Krom, Het Instituut voor Netwerkcultuur en cultuurmagazine De Optimist, met volop ruimte voor uitwisseling en drankjes bij onze host De Brakke Grond in Amsterdam.

,

Dance&Dare: Vlaamse editie van de schrijfcursus over dans

Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant organiseren een Vlaamse editie van Dance&Dare, de radicale cursusreeks en beweging waarin schrijvers nieuwe woorden zoeken voor nieuwe dans. In samenwerking met cultureel tijdschrift Rekto:Verso en gehost door Corso in Antwerpen.

,

Podcastkritiek-in-wording

Het Domein onderzoekt met het podcastfestival wat podcastkritiek kan zijn. Luister naar het panelgesprek en lees de essays terug!

, ,

Domein op Delft Fringe Festival

Oud-deelnemers uit de Domein-cursusreeksen Dans&Durf en Film&Leven storten zich dit voorjaar op de online editie van het Delft Fringe Festival. Een viertal schrijvers schrijft essays over voorstellingen in de volle breedte van het festival voor de jongste generatie makers.

,

De Reflector – Duurzame kunstbeschouwing door Domein & Festival Cement

Het pilot-project De Reflector is een samenwerkingsproject van Festival Cement met het Domein voor Kunstkritiek waarin zij op zoek gaan naar een duurzame manier van kunstbeschouwing en de talentontwikkeling van jonge makers willen verbinden aan de ontwikkeling van jonge critici.