Na een succesvolle eerste versie najaar 2022 met Emma van Meyeren en showroom MaMA gaat Xpub criticism dit voorjaar verder in samenwerking met schrijver en boekverkoper Romy Day Winkel. De komende twee maanden zal zij experimenteren met meerstemmige kunstkritiek in een nader te bepalen beeldende kunstinstelling. De projectbegeleiding is overgedragen van Daphne Rieken naar Emma van Meyeren.

Romy Day Winkel (Amsterdam, 1994) is schrijver en boekverkoper. Een van haar doorlopende projecten heet Romance Utopia. Hierin verzamelt, maakt en reageert ze op beelden en teksten die een gevoel van romantische ontbinding of onhandigheid met zich meedragen. Voor Perdu interviewde zij dichters en schrijvers voor po√ęziepodcast¬†De Verloren Tijd. Daarnaast organiseert en modereert zij literaire evenementen en werkt ze voor uitgeverij Het balanseer.

Lees meer over het eerste deel van Xpub criticism.

Xpub criticism x Showroom MaMA was het eerste deel van een tweeluik waarin Domein voor Kunstkritiek meerstemmig publiceren toegankelijk maakt voor een nieuwe generatie kunstcritici. Het project en tweeluik wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.