Springstof! blogt over performance

Uit onze activiteiten komen mooie dingen voort. Wendy Lubberding en Lotte Wijers, beide deelnemer aan Hedendaags Schrijven over Hedendaagse Dans en het Talentraject voor Schrijvers tijdens Festival Cement, initieerden samen met projectleider Lisa Reinheimer www.springstofblog.nl. Op het blog nemen zij de ruimte om te spelen met verschillende vormen van schrijven over podiumkunsten. 

Als eerste aanleiding en oefening doken zij in het SPRING performing arts festival Utrecht (19-28 mei). Met hun beschrijvingen, ontmoetingen, persoonlijke verhalen en nog onaffe redenaties schetsen zij een beeld van het festival en onderzoeken ze hoe het schrijven over voorstellingen ook anders kan. De blogposts gaan niet alleen over de voorstellingen zelf, maar zoeken ook naar thema’s en verbanden in het festival. Zo schetst Lisa met haar Festival Notities hoe dans zich verhoudt tot de tijdgeest, vertelt Wendy over een heel persoonlijk ontmoeting in het werk van Dries Verhoeven en proberen Lisa en Lotte in gesprek de choreografische intentie van Concrete te achterhalen.
Op het blog onderzoeken zij hoe het beschrijven van een voorstelling ook anders kan. Soms levert dat een poëtisch-verhalende tekst op. Zoals Lotte’s reactie op Deceptive Bodies Jouw Lichaam, waarin de vorm van de tekst ook de sfeer van de voorstelling samenvat of Wendy’s Wie schön die Liebe ist over Schönheitsabend van Florentina Holzinger en Vincent Riebeek. Soms een indringende persoonlijke reactie zoals Reality Check op The Common People van Jan Martens.
Het blog als geheel onderzoekt de mogelijkheden en de waarde van een blog rondom een festival. Hun persoonlijke stemmen gaan in dialoog met het festival. Hier lees je geen promo- tekstjes, maar wat een persoonlijke ervaring oplevert en hoe die ervaring het startpunt van een gesprek over kunst in de wereld kan zijn.

Op dit moment werken zij aan een aantal nieuwe posts, in de vorm van een opiniestuk en een reflectie op SPRING festival.

Blog