Edit this post – Moving Futures

De digitale tool Edit this Post is collaboratief schrijven in real time. Bezoekers van een kunstevenement schrijven samen en tegelijkertijd aan één online tekst. Ieders bijdrage is dan ook in real time te volgen en te onderscheiden door de kleur van de highlight.

Het reizende dansfestival Moving Futures is een van de partners waarmee we Edit this Post testen en verder ontwikkelen.

De tool heeft drie modi: schrijven, lezen en printen. Voor iedere Moving Futures editie maken we een bestand waarin de deelnemers, zonder in te loggen, hun eigen teksten kunnen schrijven. Zij schuiven als het ware aan via hun smartphone of tablet. Iedereen krijgt automatisch een eigen kleur. Klik je op de leesmodus, dan wordt de tekst direct geformatteerd en kan daardoor ook meteen geprint worden.

Een betrokken en geëngageerd publiek krijgt met Edit this Post een stem. Tijdens Moving Futures functioneert het als een interactief nagesprek over de voorstellingen. Zowel online, als aan tafel levert dat interessante discussies op. Met meerdere effecten. Het publiek verrijkt de eigen kijkervaring door samen te schrijven; de makers en de organisatie van het festival krijgen feedback.

Vooraf gaand aan de voorstelling krijgt wie zich geeft aangemeld, een introductie, tijdens MFF van criticus Manus Groenen of journalist Fay van der Wal. Niet alleen om te zien en te voelen hoe dat gezamenlijke schrijven werkt, maar ook om als groep te besluiten waarover ze die avond willen schrijven. Na de voorstelling komen de deelnemers weer samen rond de redactietafel . De criticus stuurt aan waar nodig en redigeert ondertussen de tekst. Het online gesprek is op een monitor te volgen voor andere bezoekers. Als zij daardoor nieuwsgierig worden kunnen ze ‘aanschuiven’, aan tafel of vanuit een andere plek in het theater. Ter afsluiting printen we het gezamenlijke werk.

De publieksreflecties tot nu toe zijn te lezen op www.editthispost.com

Er zal nog een Edit This Post plaatsvinden op het Moving Futures Festival, namelijk in Zwolle 19 en 20 mei.