Hoe kun je op een vernieuwende manier reageren op een dansvoorstelling? Drie illustratoren gingen op vrijdag 15 april 2022 die uitdaging aan tijdens het hedendaagse dansfestival Moving Futures Festival Breda. De pilot Dance&Draw laat dans en illustratie samenkomen tot een spannende combinatie. De illustratoren Jasmijn de NoodMarieke Luthart en Daan van Bommel hebben het als een verfrissende en verrijkende dag ervaren.

Dance&Draw is een samenwerking van DansBrabant, Domein voor Kunstkritiek en Graphic Matters en spin-off van de succesreeks Dance&Dare waarin schrijvers nieuwe woorden voor nieuwe dans zoeken. Na de succesvolle pilot willen we in het najaar samen een groter lab opzetten.

Anne deed verslag van de dag vanuit graphic design platform Graphic Matters – lees het hele verslag en bekijk alle illustraties hier -:

‘Directeur Dennis Elbers vertelt namens Graphic Matters dat zij nieuwsgierig zijn naar de toegevoegde waarde die ontwerpers en illustratoren kunnen hebben voor andere disciplines: “Dit onderzoeken we in diverse projecten. Dance & Draw is een verkenning van een mogelijk nieuw project waarin we onderzoeken of kunstkritiek ook visueel kan zijn.”’

(…)

‘Als illustrator ben je gewend om een referentie te hebben die je gedetailleerd kunt natekenen. Daan: “Maar nu staat je referentie niet de hele tijd stil en dat levert hele aparte schetsen op, die anatomisch totaal niet kloppen. Maar als je kijkt naar wat er op de vloer gebeurde en hoe snel ik dat heb geschetst, klopt het heel erg met mijn perceptie over hoe onwerkelijk het was. Dat heb ik gebruikt in mijn uiteindelijke ontwerp”, vertelt Daan. Hij vindt Dance & Draw een mooie kans om te ontdekken hoe je als illustrator je autonome kant kan inzetten als freelancer.’

Schets en uiteindelijke illustratie van Daan van Bommel.