Dit najaar bieden het Domein voor Kunstkritiek, EYE Filmmuseum en De Groene Amsterdammer een nieuwe cursus essayistische filmkritiek. Onder leiding van filmcriticus Gawie Keyser schrijven deelnemers over het thema New Horizons.

De aankomende critici speuren in vijf bijeenkomsten naar nieuwe manieren om over film en cultuur te schrijven. Hoe ziet de cinema van morgen eruit en hoe kunnen critici daar over schrijven?

Twee recente ontwikkelingen zijn uitgangspunt voor de te ontwikkelen essays: de wereldwijde trend om klassiekers te restaureren en opnieuw uit te brengen, en de opkomst van virtual reality als een nieuwe vorm in de filmkunst.

Nieuwe wegen
In Eye kijken de deelnemers naar klassiekers die het filmmuseum dit jaar opnieuw uitbrengt, zoals Stalker (Andrei Tarkovski, 1979) en de anti-oorlogsfilm Idi e smotri (Elem Klimov, 1985). Wat vertelt ‘de klassieker’ ons over de evolutie van cinema als kunstvorm? Wat gebeurt er in het spanningsveld tussen conventie en vernieuwing, tussen canon en avant-garde? En: wat blijft er over van de klassieke filmtaal in een tijd waarin zowel de commerciële als art-house cinema nieuwe wegen inslaan?

Hoe snel de ontwikkelingen op het gebied van ‘nieuwe cinema’ gaan, blijkt uit de omarming van virtual reality door filmmakers en animatiestudio’s. Zo won Alejandro González Iñárritu’s CARNE y ARENA (Virtually Present, Physically Invisible) – over vluchtelingen aan de grens met de VS – een Oscar. Onder de noemer Xtended is de installatie te zien in Eye, gevolgd door virtual reality-werk van gerenommeerde kunstenaars als Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-Liang. De deelnemers zullen de betekenis van deze geheel nieuwe werken onder het analytische vergrootglas leggen.

Hoe schrijf je het op?
Filmcriticus Gawie Keyser werkt met de cursisten de centrale vraag van de masterclass uit: wat vertellen de behandelde films over de wereld en ons eigen leven? Hoe schrijf je dat op? Redacteuren van De Groene Amsterdammer treden op als gastdocent en wijden uit over de stappen en beslissingen die je neemt bij het schrijven van essays.

De essays van de deelnemers worden gepubliceerd op de website van De Groene. Daarnaast krijgen de deelnemers de mogelijkheid om met de redacties van De Groene en De Nieuwe Garde van gedachten te wisselen over thema’s en publicatiemogelijkheden.

Masterclass Film & Leven – Editie New Horizons
Cursusavonden: 12 sep, 26 sep, 10 okt, 24 okt, 7 nov
Tijd: 19.00-22.00
Locatie: Eye Filmmuseum, Amsterdam
Kosten: 185 euro

Deze masterclass is afgerond. Er deden 18 deelnemers mee, plaatsing was op basis van selectie aan de hand van opgestuurde motivatie, CV en artikelen. Lees de essays terug op de website van De Groene!

Interesse?
Interesse in Film & Leven? Elk voorjaar maken we nieuwe cursusplannen voor dat volgende najaar. Mail naar projectcoördinator Dirk Verhoeven (info@dirkverhoeven.com) voor meer informatie.