Het is vanzelfsprekend geworden dat wie over de toekomst van de kunstkritiek spreekt automatisch de mogelijkheden van het internet daarin meeneemt. Dat was lang niet zo. Media initiatieven op het internet zagen velen met argusogen aan. In de loop van het bestaan van het Domein voor Kunstkritiek organiseerden we met anderen die net als wij geloofden in de kansen van het internet researchprojecten en debatten. Uit de netwerken die zo ontstonden kwam in 2013 het Laboratorium voor Actuele Kunstkritiek (LAK) voort. Dankzij de financiële steun van het veld, het Algemeen Nederlands Verbond en het Mondriaanfonds, konden vorig jaar  vanuit het LAK drie expertmeetings georganiseerd worden waarin alle mogelijke facetten van een gedigitaliseerde kunstkritiek behandeld  werden. De sprekers van toen, specialisten op het gebied van e-publishing en digitale netwerken, wilden tot onze grote vreugde hun expertise ook inzetten ten bate van  de kunstkritiek. Zo werden Domein voor Kunstkritiek en het LAK  partners van het Institute of Network Cultures en het Publishing Lab (beiden onderdeel van de Hogeschool voor Amsterdam).

Onze eerste gezamenlijke onderneming is de expertbijeenkomst op 21 mei, die hier aangekondigd staat,  bij onze trouwe gastheer de Brakke Grond in Amsterdam. Met dank aan Beste Buren, waarvan we een kleine subsidie ontvingen, faciliteerden we de realisering van longforms, die op die dag gepresenteerd worden. Het schrijvende en video makende duo Laurence Scherz en Daphne Rieken, rekto:verso coördinator Wouter Hillaert en webredacteur van Kunstbeeld Sophia Zürcher werkten daarvoor samen met de webdesigners van Template, Lasse van den Bosch Christensen and Marlon Harder. Lasse van den Bosch Christensen schreef zelf een essay dat door de INC stagiaires Leonieke van Dipten, Jess van Zyl en  Matthew Beros tot een multimediaal artikel werd ‘omgebouwd’, dat eveneens op 21 mei wordt gepresenteerd.

Bekijk hier: ‘Ateliergeheimen’, de webspecial van Kunstbeeld waarin kunstenaar Roy Villevoye vertelt over zijn atelier en werkwijze.

Later dit jaar levert Domein voor Kunstkritiek een bijdrage aan een breed onderzoek onder leiding van Dr. Joke Hermes, Lector Media, Cultuur en Burgerschap aan de Hogeschool INHolland naar de veranderingen in creatieve beroepen, waaronder dat van kunstcriticus.

Wat: Expertbijeenkomst over de digitalisering van de kunstkritiek
Wanneer: do 21 mei 2015, 11.00-17.00, aansluitend borrel
Waar: De Brakke Grond, Amsterdam

Het gehele programma is terug te vinden op http://www.publishinglab.nl/dekunstvandekritiek/