Hedendaags Schrijven over Hedendaagse Dans

Een nieuwe cursus waarin we met mentoren uit de filosofie, de fotografie, de journalistiek (opnieuw) leren denken en schrijven over moderne dans. I.s.m DansBrabant en Dans Magazine.

We kijken naar dans om onszelf te zien. Maar wat zien we dan van onszelf, van onze omgeving en van onze tijd? Wat neem je mee na het zien van een dansvoorstelling en hoe communiceer je daarover met anderen?


Een korte in- en aanleiding

De nieuwe cursus Hedendaags Schrijven over Hedendaagse Dans van het Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant i.s.m.Dansmagazine.nl gaat in op het denken en schrijven over ervaringen bij het zien van hedendaagse dans. De tijdgeest en omgeving vormen veelal de noodzaak en inspiratie voor het maken van kunst en voor dans is dat niet anders. Maar hoe kun je kijken naar eigentijdse dans? En hoe vertaal je dit naar een tekstdialoog?

Het klassieke recenseren richt zich vooral op vorm en techniek, maar nauwelijks op wat een voorstelling bij het publiek teweeg brengt en dat wat er na de voorstelling bij dit publiek blijft hangen. Deze kern en hoe hierover te communiceren gaan we in deze cursus onderzoeken.

Voor elke bijeenkomst nodigen wij een gast uit, een mentor die vanuit zijn/haar expertise en werkveld frisse handvaten geeft voor het kijken en het communiceren over dans. Deze experts verruimen je blik op wat dans óók is. Zo beginnen we met een introductieles over de dansgeschiedenis van het Zuiden van ons land door kunstjournalist en danskenner Joost Goutziers (o.a. Brabants Dagblad). Later in de cursus leren we met hulp van theaterschrijfster Anna van der Kruis (TheaterTekstTalent 2015) om creatief met woorden over dans om te gaan en tekstcliché’s te omzeilen.

Samen met de andere deelnemers ga je op zoek naar een manier om een brug te slaan tussen wat dansmakers produceren en wat het publiek ervaart.

Doel
– Het schrijven van kwalitatieve, betrokken en inhoudelijke teksten over hedendaagse dans in Brabant. Dansmagazine.nl zal teksten geschreven vanuit deze cursus publiceren op haar website en zal ook daarna voorrang bieden aan de deelnemers van deze cursus.

– De rol van de schrijvende intermediair vormgeven: de schrijver als brug van dansmaker naar publiek.

– Nieuwe manieren van schrijven/communiceren over hedendaagse dans vinden.

– Samen met moraal filosofe Ann Meskens, die het hele traject zal volgen, een manifest over nieuwe danskritiek opstellen.

Het is de bedoeling dat deze cursus een vervolg krijgt in 2016.

Werkwijze
Iedere bijeenkomst is er een introductie en gesprek met een gast/mentor, worden de schrijfopdrachten met de groep besproken en gaan we gezamenlijk naar een voorstelling, studiopresentatie of workshop. De cursus start met een introductieles op maandag 9 augustus, waarna we gezamenlijk een dansvoorstelling op Theaterfestival Boulevard in ‘s-Hertogenbosch bezoeken. Vervolgens hebben we in de periode september – november elke twee weken een bijeenkomst (6 in totaal). Standplaats is dan Tilburg. We zijn te gast onder meer in de DansBrabant Studio in Theater De NWE Vorst en bezoeken de Dansmaand in oktober met daarin werk van o.a. Jan Martens, T.r.a.s.h. en Arno Schuitemaker. In november bezoeken we en schrijven we over het Moving Futures Festival.

Geschikt voor
Jonge schrijvers en denkers die affiniteit hebben met dans en hedendaagse kunst, kunnen zich aanmelden. Deelnemers moeten openstaan voor het verruimen van hun blik en een dialoog willen aangaan met dansmakers, elkaar en het publiek. Het willen schrijven en communiceren op een wijze die aansluit bij een jonge generatie is belangrijk.

Aanmelden
Aanmelden voor deze cursus kon door een korte motivatie, CV en een voorbeeld van een eerder geschreven tekst (blog, recensie, essay, elk type mag) te sturen naar producent Dirk Verhoeven, dirkverhoeven@domeinvoorkunstkritiek.nl. De selectie werd gedaan door projectleider Lisa Reinheimer. We startten op 10 augustus met de cursus met 8 enthousiaste deelnemers tijdens het DansBrabant Drieluik op Theaterfestival Boulevard met een les danshistorie van Joost Goutziers. Momenteel zijn we gearriveerd bij les 5, waarin we met fotograaf Jochem Jurgens spreken over het visuele en de voorstelling While We Strive van Arno Schuitemaker bezoeken.

Kosten
De kosten voor deze cursus bedragen 150 euro, voorstellingskaartjes en een hapje en drankje zijn inbegrepen.

Mede mogelijk gemaakt door
Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de impulsgeldenregeling van het BKKC.