Terugblik: Talententraject voor schrijvers – Cement

Een klein maar gemotiveerd groepje van vier schrijvers nam deel aan het talententraject tijdens de laatste editie van Festival Cement, het theater en dans festival voor een nieuwe generatie makers dat jaarlijks in maart plaatsvind in Den Bosch. De ervaren schrijvers zochten al schrijvend over het festival naar verbetering en verdieping in hun schrijven over theater en dans. Onder leiding van programmamaker en redacteur Manon Berendse kwam de groep bij elkaar in intensieve werksessies die leidde tot publicaties op het nieuw opgerichte blog festivals.theaterkrant.nl maar ook leidde naar een bredere dialoog over theater en dans tijdens Festival Cement.

De groep bezocht ten minste 35 voorstellingen en en volgde onderdelen van de randprogrammering van Festival Cement. Daaruit volgden 18 blogs, waaronder 10 recensies, 1 column, 1 essay, enkele interviews en een preview van een stuk waar momenteel aan doorgewerkt wordt. Namelijk het artikel Je bent jong en je maakt wat, over de positie van de huidige jonge theater- en dansmakers, geschreven door Anne van de Wetering die besloot enkel aan dit stuk te werken gedurende het talententraject. Het schrijven over het festival was ook aanleiding voor de groep om – al dan niet gezamenlijk – gesprekken aan te gaan met makers en artistiek leider over talentontwikkeling, debuteren en programmeren. Niet alleen via het blog, maar juist ook op het festival zelf heeft de groep schrijvers de dialoog over theater en dans aangejaagd.

In drie bijeenkomsten tijdens (en één voorafgaand aan) het festival zorgde Berendse te midden van het festivalgeruis voor aandacht voor elkaars teksten. Zij schreef dan ook na afloop van het talententraject voor schrijvers aan het Domein: “Ik heb geleerd dat close reading de schrijvers heeft geraakt, maar het was misschien ook een serum om de festivalroes af en toe mee stil te leggen. Dankjewel voor het bieden van weer zo’n luwte, waarbinnen de deelnemers zichzelf in staat kunnen stellen om het dan gewoon maar eens te gaan doen: schrijven. Ik heb het gevoel dat het alleen maar harder nodig is als tegenwicht voor onze 24/7 mentaliteit, waarin we – ook als schrijvers en lezers – soms vergeten adem te halen.”