Met de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, die dit jaar voor de zevende keer wordt uitgereikt, trekken vooraanstaande kunstinstellingen uit het Nederlandse taalgebied samen op om het belang van Nederlandstalige kunstkritiek onder de aandacht te brengen. Als startschot voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 zal 30 mei een artikel verschijnen op de website van De Groene Amsterdammer en KNACK, waarin hoogleraar cultuursociologie Pascal Gielen stilstaat bij kunst en cultuur in tijden van de coronacrisis en wat deze blootlegt. Jonge critici en essayisten worden aangemoedigd om verder na te denken over de gevolgen van de huidige crisis, en om vooruit te blikken op de toekomst van de culturele sector.

Open oproep en jury 2020
Kunstcritici tot 35 jaar kunnen tot en met 1 september inzenden in de categorie Essay en Recensie. Half november worden de genomineerden bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats in december 2020.

De organisatie moedigt het inzenden van essays aan waarin wordt gereflecteerd op de effecten van de coronacrisis op de culturele sector en wordt vooruitgeblikt op de toekomst daarvan, maar verwelkomt ook andere invalshoeken. Inzendingen worden beoordeeld op basis van stijl, coherentie, opbouw, (contextuele) informatie en toegankelijkheid. Gezocht wordt naar inzendingen die op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen en voor zowel een vakpubliek als een bredere groep lezers duiding en betekenis geven aan hedendaagse ontwikkelingen in de beeldende kunst.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 bestaat uit Sarah van Binsbergen (kunstrecensent voor de Volkskrant en winnaar de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018), Heleen Debeuckelaere (historicus, schrijver en freelance journalist), Quinsy Gario (dichter, kunstenaar en activist), Moosje Goosen (schrijver, criticus en onderzoeker), Jessica Gysel (schrijver, kunstenaar en oprichter van Girls Like Us), Koen Kleijn (medewerker De Groene Amsterdammer en bestuurslid AICA Nederland en Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M). De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek hecht belang aan diversiteit in zijn breedste betekenis. Beoordeling en selectie van de prijs gebeurt op basis van geanonimiseerde teksten.

De Prijs voor de Jonge kunstkritiek werd eerder gewonnen door: Noortje de Leij, Jorne Vriens, Laurie Cluitmans, Brenda Tempelaar, Sarah Késenne, Laurens Otto, Roos van der Lint, Joke de Wolf, Thijs Lijster, Lynne van Rhijn en Christophe van Gerrewey.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek en Oeuvreprijs voor redacteur
De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek richt zich op schrijvers tot 35 jaar. Naast een geldprijs van €3.000 per categorie krijgen de winnaars een persoonlijke mentor die hen een jaar lang begeleidt bij het schrijven van nieuwe kritieken. Daarnaast stellen (media)partners van de prijs verschillende extra prijzen en publicatiemogelijkheden beschikbaar, waaronder betaalde schrijfopdrachten voor dagblad Het Parool en de Prix de Rome catalogus 2021, een volledig bekostigd bezoek aan een buitenlandse biënnale, tentoonstelling of manifestatie ter voorbereiding op een publicatie in kunsttijdschrift Metropolis M en een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde, stimuleringsplatform voor essayisten. De prijswinnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners en gebundeld door de Prijs van de Jonge Kunstkritiek.

Naast de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek wordt dit jaar de Oeuvreprijs voor redacteur uitgereikt, gericht op het zichtbaar maken van het werk van de redacteur. Genomineerden worden beoordeeld op een combinatie van criteria, waaronder redactie, begeleiding en stimulering van jonge essayisten en critici. Hiermee willen de initiatiefnemers van de prijs individuen signaleren en stimuleren die op constructieve wijze een essentiële bijdrage leveren aan de Nederlandstalige reflectie op beeldende kunst. De prijs zal na voordacht door scouts worden uitgereikt door de jury.

Initiatiefnemers
De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs is een initiatief van de Appel arts centre, Witte de With Center for Contemporary Art, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Met de prijs investeren de organisatoren in de toekomst van een hoogstaand Nederlandstalig kunstdebat dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise van hedendaagse beeldende kunst.

In 2020 wordt de zesde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek uitgereikt in samenwerking met mediapartners
de Groene Amsterdammer
Het Parool
Metropolis M
KNACK 
HART
Rekto:Verso
Tubelight

en partners
Domein voor Kunstkritiek
De Nieuwe Garde
AICA Nederland
Prix de Rome

Praktische informatie
Deelnemen aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 kan door je inzending te mailen naar inzending@jongekunstkritiek.net. De deadline voor inzendingen is 1 september 2020. Zie voor meer informatie, de volledige oproep en inzendingseisen www.jongekunstkritiek.net of mail naar info@jongekunstkritiek.net.