Uitkomsten Cross Critique

Negen Nederlandse en Vlaamse critici en videokunstenaars streken van 13 tot 17 mei neer op het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, voor het LAK onderzoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van ‘audio-visuele kunstkritiek’. Zijn kritieken in beelden te ‘schrijven’? Hoe verhoudt tekst zich tot bewegend beeld, en/of audio tot beeld en tekst? Wat zijn de consequenties van het gebruik van andere media voor de cruciale kritische functies als analyse en oordeel?

Meer op het werkproces gericht was de vraag naar de praktische realisering. Zijn er producten van een hoge audio-visuele en kunstkritische kwaliteit te maken met het gebruik van een simpele camera, smartphone, en opname apparatuur? En welke software is voor het doel van de criticus geschikt en handzaam?

De werksessies leverden uiteenlopende experimenten op die LAK partner rekto:verso publiceerde. Alvast is te concluderen dat critici (alleen of in samenwerking met videokunstenaars en filmers) met niet al te veel moeite de nodige technische competenties kunnen ontwikkelen. Wij zien potentie in wat in Brussel gemaakt is, maar ook dat audio-visuele kunstkritiek nog een weg te gaan heeft. De komende tijd gaan we de haken en ogen plus de effectiviteit van de Brusselse experiment nader onderzoeken.

Bekijk hier (rektoverso.nl) de experimenten van Beatrice Puijk (NL), David Bert Joris Dhert (B), Johannes De Breuker (B), Jorne Vriens (NL),Karin van de Wiel (NL),Maryam K. Hedayat (B), filmmaker Mathias Ruelle (B), Tessel Schmidt (NL) en Wouter Hillaert (B)