Essayprijs: Kunst in tijden van onrust

Het Nederlands Toneelverbond en De Groene Amsterdammer nodigen uit tot het schrijven van het Marie Kleine-Gartman Essay 2016. De winnaar wordt beloond met 2500 euro en publicatie in De Groene Amsterdammer.

Internationaal beheersen terreur, de vluchtelingenstromen en machtsverschuivingen het nieuws. Nationaal zijn er steeds weer ‘kwesties’ waarbij voor- en tegenstanders elkaar fel en weinig beredeneerd de (morele) waarheid betwisten. Het publieke debat over alles wat betrekking heeft op onze perceptie van identiteit en (collectieve) geschiedenis lijkt beladen met emoties.

Podiumkunstenaars verhouden zich via hun werk van oudsher tot de pijnpunten en taboes in een samenleving. Ook nu. Op de grote podia of juist op simpele locaties, al of niet samen met niet-professionele spelers, mengen zij zich in het debat.

De organisatoren hopen op essays die deze betrokkenheid vanuit nieuwe en verrassende invalshoeken benaderen. Het beste essay wordt beloond met publicatie in De Groene en de Marie Kleine-Gartman Essayprijs van 2500 euro. Het beste tweede en derde essay maken kans op verschijnen in een van de Vlaamse en Nederlandse cultuurtijdschriften die aangesloten zijn bij De Nieuwe Garde (nieuwegarde.org).

Inzending staat open voor schrijvers uit alle disciplines van de kunst en de wetenschap; voor zowel de theaterkenner als voor wie gewoon van theater houdt. Het mogen essays over nationale en over internationale kunstprojecten zijn. We hopen dat vooral beginnende schrijvers zich uitgenodigd voelen te reageren. Het essay mag maximaal 2500 woorden tellen.

De jury wordt gevormd door de theatermaakster Daria Bukvić, consultant, coach, en bestuurder Mavis Carrillo en Roos van der Lint, redacteur kunst van De Groene Amsterdammer. Voorzitter is Cas Smithuijsen, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voormalig directeur van de Boekmanstichting.

De uitreiking van de prijs vindt plaats in het voorjaar van 2017.

Praktisch: het essay moet zijn ingezonden voor 1 februari 2017. Per mail en in een Word-bestand naar nederlandstoneelverbond@gmail.com t.a.v. Stephanie den Blanken.

Zie voor reglement en meer info nederlandstoneelverbond.nl.

De Marie Kleine-Gartman Essay Prijs wordt mogelijk gemaakt door de Van Bijleveltstichting.