Save de date: in mei 2016 gaat ‘DE KUNST VAN DE KRITIEK’ in herhaling – met spiksplinternieuwe en oude onderwerpen, nog onbekende en bekende workshops, en oude en nieuwe sprekers.

In 2015 vonden het Domein voor Kunstkritiek en het Laboratorium voor Actuele Kunstkritiek gedreven partners in het Institute of Network Cultures en het Publishing Lab (beiden onderdeel van de Hogeschool voor Amsterdam.) Gezamenlijk organiseerden we in mei het druk bezochte en bijzonder succesvolle ‘DE KUNST VAN DE KRITIEK’. Wie net als wij hoge verwachtingen hebben van het internet als de ruimte waar de kunstkritiek zijn belang kan terugvinden, vonden in workshops, lezingen en bij de koffie inspiratie voor eigen kunstkritische activiteiten en ambities. Leonieke van Dipten, projectleider, deed van ‘DE KUNST VAN DE KRITIEK’ verslag op het blog van Publishing Lab.  http://www.publishinglab.nl/dekunstvandekritiek/
Het Laboratorium voor Actuele Kunstkritiek (LAK) ontstond in 2013 vanuit de netwerken van het Domein en Rekto:Verso. Het organiseerde al eerder, in 2014, expertmeetings. Twee in Nederland, en een in Vlaanderen. Die expertmeetings leiden op hun beurt tot nieuwe netwerken en activiteiten. De discussies over het ja of nee van het nut van collectieve distributie van cultuurtijdschriften lijken een CultuurGroep bij E-linea http://www.elinea.nl/ op te gaan leveren. Die mooie nieuwe vormen waarover we droomden kregen handen en voeten in een reeks proeves van longforms en handzame en gratis technische programma’s. Redacteuren en schrijvers van uiteenlopende (online) tijdschriften wisselden hun falen en successen (en vooral het waarom daarvan) uit.

Kortom, de kerngroep van het LAK en partners, hebben besloten dat dit Laboratorium nog maar even door moet gaan; als de basis van een jaarlijks te organiseren ‘DE KUNST VAN DE KRITIEK’.

Ter inspiratie: New York Times Debuts its First Ever Art-Themed Book Review (https://news.artnet.com/in-brief/new-york-times-book-review-art-312089)

De website van Laboratorium voor Actuele Kunstkritiek wordt als actieve bron van info opgeheven, voorlopig nog te bezoeken op www.actuelekunstkritiek.nl