Kan je als criticus zonder zwarte lettertjes op een wit blad? Van 13 tot 17 mei 2017 biedt rekto:verso (B), ism Domein voor Kunstkritiek (NL) en Institute of Network Cultures (NL), een onderzoekslabo aan voor acht critici, vloggers, videasten… op het Kunstenfestivaldesarts in Brussel. Samen experimenteren we, vanuit het bezoek aan voorstellingen, met nieuwe mogelijke tools voor online kunstkritiek.

 Kan je als criticus zonder zwarte lettertjes op een wit blad? Kan je extra recht doen aan performance door ze crossmediaal en interdisciplinair te beoordelen? Wat zijn mogelijke tools voor die vertaling van tekst naar beeld? Vele actuele vragen, samen gaan we hands on op zoek naar antwoorden.

 Programma

Op zaterdag en zondag gaan we op het festival vooral voorstellingen kijken en samen praten, van maandag tot woensdag gaan we (in de Beursschouwburg) concreet aan de slag. De uitkomst is ongewis – het blijft een onderzoekslabo – maar we mikken op concrete realisaties tegen woensdagavond, die we achteraf online willen publiceren op rektoverso.be en kfda.be.

 

Zaterdag 13 mei

The Absent Museum (WIELS)

14u: museumbezoek

15u: performance Nkanga

15u15: museumbezoek

20u30: Feeling Dubbing (Villa Empain) – de helft van de groep

20u30: Philip Seymour Hoffman, Transquinquennal (Theatre Varia) – de helft van de groep

Zondag 14 mei

12u: expo Within, Tarek Atoui (Dynastiepaleis)

15u: Marten Spangberg (KVS)

18u: El Conde de Torrefiel (Zinnema)

Maandag 15 mei

20u30: Displacement, Mithkal Alzghair (Beursschouwburg)

Dinsdag 16 mei

18u: Endgame, Tania Bruguera (Cinéma Marivaux)

20u: Bird Watching, Lawrence Abu Hamdan (PSK) + film screening

 

Deelnemers

Er is plek voor acht (semi)professionele deelnemers, met een Vlaams-Nederlands evenwicht tussen eerder schrijvende kunstcritici en eerder audiovisueel gerichte creativo’s. Het labo mikt op informele uitwisseling en samenwerking tussen beide partijen. Er wordt – binnen de mogelijkheden van beschikbare tijd, middelen en expertise – vertrokken vanuit de noden en ideeën van de groep.

Begeleiding

Bart Rooms (15 jaar ervaring in kunsteducatie, multimedia, projectbegeleiding) & Leonieke van Dipten/Miriam Rasch, experts vanuit het INC

 Kostprijs

Gratis, inclusief voorstellingen

Gratis verblijf voor Nederlandse deelnemers

Interesse of vragen? Meld je tegen 25 april aan bij wouter.hillaert@rektoverso.be . Bij meer dan meer 8 aanmeldingen maakt de organisatie een selectie waarbij de groepssamenstelling een belangrijk belangrijk criterium is.

Cross Critique is onderdeel van een onderzoek van het Laboratorium Actuele Kunstkritiek, een initiatief van cultuurtijdschrift rekto:verso (B), Domein voor Kunstkritiek (NL), Institute of Network Cultures (NL en een reeks Vlaamse en Nederlandse redacties van cultuurtijdschriften. LAK 2.0 wordt uitgevoerd met steun van het Mondriaan Fonds en Fonds Podiumkunsten.