Sonja van der Valk

Sonja van der Valk (1952) is de initiatiefnemer van het Domein voor Kunstkritiek. Ze schreef over theater, in het feministische tijdschrift Serpentine, De Groene Amsterdammer, en (het toneelvakblad) Toneel Theatraal. Maakte meerdere boeken. Bestuurde een tijdschrift, als redactie lid en eind –en hoofdredacteur van Toneel Theatraal . Bemoeide zich met de staat van de Nederlandse theaterkritiek – vanuit Theater Instituut Nederland , waar zij in 1996 ging werken.


De redacteur werd (nog net niet uitsluitend) een organisator. O.a in de grootschalige onderneming Carrières of Barrières in de kunsten – doel het glazen plafond in de culturele sector te breken – sloeg zij zo de vleugels uit richting dans, beeldende kunst, nieuwe media en verder.


Ze had een droom, en toen meer mensen haar droom bleken te deelden, een plan om aan te werken: een laboratorium en een akademie voor kunstkritiek . In 2006 kon zij zich de directeur noemen van de Stichting Domein voor Kunstkritiek.


Sonja is docent en adviseur van de Opleiding Theaterdocent (AHK) en voorzitter van het Nederlands Toneelverbond, dat jaarlijks de Marie Kleine- Gartman essay prijs organiseert. Halverwege 2017 droeg zij het Domein volledig over aan haar bovenstaande collega’s. Lees hier Sonja’s afscheidsbericht.