Met koppelteken 2 – Mentortraject
Periode januari – juni 2017.
Als jong professional is het niet altijd makkelijk om jouw loopbaan richting te geven. Keuzes maken, jezelf profileren en kritisch reflecteren op je eigen functioneren zijn voorbeelden van vraagstukken die aan de orde zijn. Domein voor Kunstkritiek koppelt daarom jong talent aan ervaren professionals. De tijdelijke koppeling tussen minder en meer ervaren professionals wordt vooral in Engeland, USA en Canada gebruikt om meer richting te geven aan de loopbaan van jong talent.
In 2013 organiseerden we met succes de eerste editie van Met Koppelteken. Vlaamse en Nederlandse jonge professionals uit verschillende hoeken van de culturele sector werden door het Domein gekoppeld aan hun oudere collega’s. Naast een functie als journalist en criticus werken zij als dramaturg, curator, conservator, PR-medewerker of romanschrijver.
Reacties van mentees:
‘Ik besefte dat ik echt schrijven het leukste vind, bracht structuur in mijn tijd aan, en won prompt een schrijfwedstrijd.’ ‘Heb nu vaker freelance opdrachten. Meer focus, concrete plannen en ideeën en zakelijker over mijn vak als journalist en criticus gaan denken.’Reacties van mentoren:
‘De terugkerende ‘brainstorms’ van anderhalf uur gaven ook mij een dosis energie. Ik kon opeens niet oplossend denken, maar moest haar leren het zelf te doen.’ ‘De wereld van deze generatie is anders dan de wereld waarin mijn loopbaan begon. De wetten zijn echter nog altijd dezelfde. Ik kon de ervaring die ik daarmee eerder opdeed overdragen.’
Wat brengt zo’n programma jou?
- Reflectie op je eigen functioneren en meer zicht op je mogelijkheden
- Het scheppen van een toekomstperspectief door het maken van keuzes
- Jezelf beter profileren in een diffuse werkpraktijk
- Kennis en zienswijzen uit andere werkpraktijken
- De verbreding van je netwerk en het opengaan van deuren
- Wederzijdse inspiratie
- Meer kansen op meer economisch rendement
Voor wie:
Je kunt meedoen als je behoort tot die groep van jonge professionals die hun vermogen om kunst waar te nemen, te analyseren en kritisch te reflecteren inzetten in diverse werkpraktijken – als journalist, criticus, dramaturg, curator, conservator, PR medewerker, et cetera.
Je voldoet aan minimaal één van de volgende punten: toegewijd aan de ontwikkeling van je eigen talent, toegewijd aan de opbouw van de eigen loopbaan, je hebt de wens om je persoonlijk verder te ontwikkelen, je staat open voor andere opvattingen.
Je hebt de afgelopen twee jaar artikelen in boeken, kranten en (PR) magazines gepubliceerd en/of maakte items voor blogs, sites, radio en televisieprogramma’s.
Maximumleeftijd is 35 jaar.
De mentoren:
Mentoring is maatwerk. Daarom gaan we op zoek naar een mentor die het beste bij jouw vraag past. De mentoren hebben kennis van en een invloedrijke functie in de kunst, cultuur of media. Zij hebben het vermogen om mensen te begeleiden en zijn bereid voor de deelnemers hun netwerk open te stellen.
Het mentorpartnerschap gaat uit van een voor beide partners leerzame situatie. In tegenstelling tot een trainer of coach is de mentor niet geschoold voor het mentorschap; over het algemeen worden mentoren ook niet betaald voor hun inzet. Wat zij hun partner bieden is in de eerste plaats hun eigen ervaringen
Het programma:
Een kennismaking en introductie op 22 februari, 14.00 – 17.00
Drie tot vijf gesprekken met de mentor van ongeveer anderhalf uur
Eén intervisie door Carolien van der Schoot van Coaching in Cultuur van een dagdeel op 22 maart
Afsluiting samen met mentoren op 28 juni, 16.00 – 18.00
Periode: februari – juni 2017
Locatie: wordt nog bekend gemaakt
Kosten: 215 euro excl. btw + reiskosten en een drankje voor je mentor
Hoe meld je je aan?
Heb je interesse, neem dan contact op met Lisa Reinheimer: lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl
Checklist voor mentees (de jong professional):
Een beetje zelfkennis is vereist, voor beide partijen. Bij de beslissing aan een programma mee te doen, is ook goed om te overwegen:
- is dit in mijn carrière het juiste moment voor een mentor?
- heb ik de tijd die gevraagd wordt echt beschikbaar?
- heb ik een realistisch verwachtingspatroon?
- kan ik omgaan met constructieve kritiek?
- heb ik de behoefte om nieuwe dingen te leren over mijn werk en mijzelf?
- heb ik geld nodig (denk aan reiskosten, accommodatie, telefoonkosten, et cetera)