Drie achtereenvolgende jaren kregen aspirant schrijvers-over-muziek dankzij Muziekvan.nu, VPRO Eigentijds en November Music mogelijkheden om zich te bekwamen in het schrijven over muziek. Dat deden ze onder leiding van muziekcriticus en componist Elmer Schönberger,

bijna dertig jaar lang auteur van de legendarische rubriek ‘Het Gebroken Oor’ in Vrij Nederland en zelf componist.

Vanaf het voorjaar van 2012 bereiden er negen zich voor om over programma van November Music te bloggen op  Radio 4 Eigentijds, het door de VPRO verzorgde webkanaal, en onder redactie van Aad van Nieuwkerk. Ze hebben maandelijks een werksessies en krijgen – tijdens het festival –  individuele feedback van Elmer Schönberger. Hun beste stukken verschijnen ook op het dan nog kersverse Muziekvan.nu.

Vijf van hen exploreren het jaar daarop hun talent verder. Aad van Nieuwkerk, hoofredacteur van Radio 4 Eigentijds, draagt zijn vaardigheden in het maken van een gefilmd interview over en is in Den Bosch hun coach. De opdracht van November Music het (geschreven) portret te verzorgen van festival componist Rob Zuidam doet een appel op redactionele inzichten, interviewvaardigheden en het schrijven van een substantieel artikel.  Het resultaat in 2013 is een reeks recensies op VPRO Eigentijds en Muziekvan.nu, plus een klein fijnzinnig boekje over het oeuvre en de persoon van Rob Zuidam Muziek als Gebaar.

Jan Nieuwenhuis, Joep Christenhusz en Charlie Crooijmans worden met Floris Solleveld (lichting 2012) vaste medewerkers van Muziekvan. nu, vervolgens curator van ervaren en jonge medewerkers. Charlie Crooimans wordt redacteur van Themakanaal Radio 4 Eigentijds. Société Gavigny vulde de financiële middelen aan.

Elmer Schönberger, Aad van Nieuwkerk, Marianne de Feijter, hoofredacteur van Muziekvan.nu die een leerpodium bood en Theo van Dooremalen van November Music, zorgden voor een klimaat waarin aspiranten  schrijvers werden. De apotheose  van deze bijzonder vruchtbare samenwerking is  een opnieuw collectief gemaakt boekje, Muziek mét. Onderwerp zijn de grensoverschrijdingen in hedendaagse muziek, in 2014 geprogrammeerd door November Music.

Het (voorlopige) einde kwam ook, in het offline gaan muziekvan.nu. Aan inzet om hedendaagse muziek een kritisch podium te verschaffen was geen gebrek; aan financiële middelen droevig genoeg wel.

Joep Christenhusz op blog Radio 4 Eigentijds
November Music: Songs of wars I have seen

B’rock, I Solisti del Vento. Heiner Goebbels – Songs of wars I have seen
Verkadefabriek, Grote zaal (zondag 10 november)

Heiner Goebbels heeft wat men noemt een zwak voor Getrude Stein. Dat wil zeggen: voor haar literaire werk, dat met enige regelmaat opduikt in zijn muziektheater. Zo ook in Songs of wars I have seen(2007)het ‘geënsceneerde concert’ dat zondag klonk tijdens de slotavond van November Music.

Lees verder Radio 4 Eigentijds.

Jan Nieuwenhuis op blog Radio 4 Eigentijds
November Music: Bent Sørensen

Bent Sørensen / Ensemble Scenatet – Documentary Concert #1
Kunstmuziekroute op zondag 10 november 2013

Over Bent Sørensen is een geluidloze documentaire gemaakt. Hij is een van de beroemdste componisten uit Denemarken maar in Nederland een grote onbekende. Op het eerste gezicht dus vreemd als introductie, een film over een anonieme Deen. Bovendien zonder soundtrack. Daarom speelt Ensemble Scenatet live werk van Sørensen tijdens de vertoning.

Lees verder Radio 4 Eigentijds.

huh?