De ramen en deuren van het schrijverslaboratorium gingen wijd open. Want zouden lezers het niet interessant vinden het collectieve werkproces van de auteurs te volgen; met hen de denkstappen te zetten? We vroegen de auteurs over hun vragen, hun belevenissen, ideeën, en ontdekkingen te bloggen. Het internationale netwerk van Cinekid was een reden om de blogs ook het Engels te publiceren.

Plek: de website van Cinekid. Eind maart 2016 postten de schrijvers hun eerste blogs. https://www.cinekid.nl/professional/enterthewriters/en

Voor de redactie vormden de blogs concrete ijkpunten in de collectieve research. Iedere werksessie werden de dan geposte blogs besproken. Er werden in totaal zevenenveertig blogposts geschreven.

We probeerden aandacht voor de blogs te genereren op onze respectievelijke sites en in ieders nieuwsbrieven. We vroegen de auteurs de blogs op facebook en twitter aan te kondigen. Ook benaderden we en dertigtal Vlaamse en Nederlandse cultuurbladen – partners van De Nieuwe Garde – met het verzoek links te plaatsen naar de blogs. We veronderstelden dat de redacties hun lezers graag een kans gaven het traject van de Enter the Writers te volgen en/of dat zij geïnteresseerd zouden zijn in artikelen van de vijf auteurs. Die veronderstelling bleek onjuist.