Grâce Ndjako is bij De Nieuwe Garde begonnen omdat ze een passie heeft voor literatuur en graag bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe schrijvers en makers. Ook wil ze als coördinator graag een bijdrage leveren aan een diverser landschap binnen de Nederlandse letteren. Ze studeerde Filosofie en Politicologie in Amsterdam en Parijs.

Grâce is momenteel PhD-candidate aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft onder andere voor Dipsaus Exclusives, hard//Hoofd en De Nederlandse Boekengids. In 2020 verscheen haar bijdrage in AfroLit: Moderne literatuur uit de Afrikaanse Diaspora, een publicatie van Dipsaus Podcast en Uitgeverij Pluim. Vorig jaar verscheen haar vertaling van ‘Over het kolonialisme’ van Aimé Césaire  bij Uitgeverij de Geus. Ze werkt momenteel aan een vertaling van de gedichten van Nele Marian.

De Nieuwe Garde helpt beginnende essayisten op weg. DNG is een platform dat de krachten van de literaire, culturele en wetenschappelijke velden verenigt, en die inzet om beloftevolle schrijvers hun weg in de essayistiek te laten vinden. DNG werkt met een redactie, een coördinator/penvoerder, een redactieraad/ partnernetwerk, mentoren, en de steun van een aantal partijen die de doelstellingen delen en de benodigde middelen beschikbaar stellen.

Lees hier meer over de huidige schrijvers, hun trajecten, essays en begeleiders.

De Nieuwe Garde werd opgericht door De Gids en het Domein voor Kunstkritiek, en wordt ondersteund door het Domein voor Kunstkritiek, het Lucas-Ooms Fonds en de Van Bijleveltstichting.