Het Domein is al jarenlang de vaste kunstkritische partner van het jonge theater- en dansmakersfestival Cement in ‘s-Hertogenbosch. Cement en het Domein vinden en verstevigen elkaar in elkaars visie op talentontwikkeling. In aanloop naar dit vakfestival krijgt jong schrijftalent de kans te schrijven en filmen over jong maaktalent.

Voorgaande edities leverde dat als uiting festivalkranten op – de Cement Courant – met interviews met de theater- en dansmakers, bezoekersreacties, recensies en achtergrondstukken die het thema van een voorstelling uitdiepten door verbindingen te zoeken met andere (kunst)disciplines. Vergelijkbare kranten maakten we eerder al voor het IT’s Festival en MC’s Hollandse Nieuwe. Op de Courant volgde in 2013 een festivaleditie met interviewreeksen geprint als affiches.

festivalkrant_cement_courant

itsdaily_courant

Dan is het 2014, laten we het papier even voor wat het is en gaan we volledig digitaal met BLOG BETON. Een veelzijdig (video)blog in aanloop naar het festival.┬áIn een redactievergadering gingen we in op thema’s en makers uit de festivalprogrammering. We maakten teams van journalisten en filmers om in de periode februari en maart op pad te gaan voor het maken van een aantal video-items naast een aantal tekstbijdragen. We bekeken per thema en maker(s) voor welke journalistieke uitwerking we zouden kiezen: video-item, interview in tekst, achtergrondartikel… Master Aad van Nieuwkerk (o.a. VPRO Radio) gaf een interviewworkshop. De deelnemers maakten in de maanden februari en maart elk een viertal items voor het blog. Zij werden begeleid en van feedback voorzien door mentor camera & editing Tessel Schmidt en projectleider en eindredacteur Dirk Verhoeven.