Anna van der Kruis (1981) is in 2003 afgestudeerd aan de schrijfopleiding van de HKU en was van 2009 t/m 2012 als toneelschrijver opgenomen in De Collectie van Productiehuis Brabant. Haar debuutroman verscheen bij Uitgeverij Orlando en werd genomineerd voor De Bronzen Uil 2022.

Ze zoomt vaak in op hedendaagse symbolen, zoals smartphones en sashimi. Maar uiteindelijk gaan haar verhalen over universele thema’s: vriendschap, afscheid, eenzaamheid.Of, in de woorden van goede vriend en oud-HKU-klasgenoot Dirk van Pelt “Jij schrijft gewoon foto’s.”


Palmares: 2022 – Nominatie Bronzen Uil voor 821 mensen die er ook toe doen2015 – Theater Tekst Talent Stipendium, Prins Bernhard Cultuurfonds.2011 – De Troffel (voorheen Dioraphte Stimuleringsprijs), Festival Cement.

Bij het Domein startte Anna in 2015 als gastmentor in de cursus Hedendaags Schrijven over Hedendaagse Dans en aansluitend als bevlogen master van schrijfcursus Dans&Durf. Naast het ontwikkelen van nieuwe woorden voor nieuwe dans legt Anna zich toe op literaire projecten en theater. Samen met Theaterfestival Boulevard ontwikkelde zij het 1-op-1-bezoekersprogramma Dicht bij Anna, waarbij bezoekers onder haar begeleiding woorden geven aan hun kijkervaring. In samenwerking met Domein maakte zij dit programma brder beschikbaar, voor onder meer SPRING Festival Utrecht en Delft Fringe Festival. In 2019 volgde Anna daarnaast het professionals programma Leiderschap in Cultuur Utrecht. Met deze kennis op zak stortte zij zich binnen het Domein op het onder de loep nemen van de werkwijzen en het doorontwikkelen van de organisatie.

Foto: Dicht bij Anna op Moving Futures Festival, copyright William van der Voort.