Literatuur & Theater + Organisatie

Foto: Karin Jonkers

Anna van der Kruis (1981) is in 2003 afgestudeerd aan de schrijfopleiding van de HKU en was van 2009 t/m 2012 als schrijver opgenomen in De Collectie van Productiehuis Brabant. Sinds 2011 organiseert zij met de Stichting De zon schijnt niet in uw TV een podium voor haar eigen werk.


Naast theater schrijft Anna onder andere kort proza. Het liefst op basis van interviews. Ze zoomt graag in op hedendaagse symbolen, zoals smartphones en sashimi. Maar uiteindelijk gaan haar verhalen over universele thema’s: vriendschap, afscheid, eenzaamheid.


Palmares: 2015 – Theater Tekst Talent Stipendium, Prins Bernhard Cultuurfonds.
2011 – Dioraphte Stimuleringsprijs, Festival Cement.

Bij het Domein raakte Anna betrokken als tekstschrijver, mentor in de cursus Hedendaags Schrijven over Hedendaagse Dans en als de bevlogen master van schrijfcursus Dans&Durf. Naast dans legt Anna zich toe op literaire projecten en theater. Samen met Theaterfestival Boulevard ontwikkelde zij het 1-op-1-bezoekersprogramma Dicht bij Anna, waarbij bezoekers onder haar begeleiding woorden geven aan hun kijkervaringen. Dicht bij Anna wil zij samen met het Domein doorontwikkelen met onder meer SPRING Festival Utrecht en Delft Fringe Festival. In 2019 volgde Anna daarnaast het professionals programma Leiderschap in Cultuur Utrecht. Met deze kennis op zak stort zij zich binnen het Domein op het onder de loep nemen van de werkwijzen en het doorontwikkelen van de organisatie.