Digitale Driedaagse

Lab rondom online kritiek

Beeld: Articulate, een installatie van Studio Krom.

Het Domein voor Kunstkritiek en De Nieuwe Garde organiseerden voorjaar 2022 een avontuurlijk lab rondom digitale kunstkritiek en essayistiek, waarin we met elkaar in de online publicatievormen duiken.

Een lab voor Nederlandse en Vlaamse cultuurjournalisten, essayisten en makers met experimenteerdrift die (ver) voorbij de lineaire tekst willen kijken. Een driedaagse met workshops en presentaties door o.a. de interactief designers van Studio Krom, Het Instituut voor Netwerkcultuur en cultuurmagazine De Optimist, met volop ruimte voor uitwisseling en drankjes bij onze host De Brakke Grond in Amsterdam.


De aanleiding
De digitalisering van de kunsten en de reflectie daarop heeft in de afgelopen jaren een vlucht genomen, met de coronacrisis als accelerator. Wat opvalt is dat in de online kunstkritiek de traditionele vormen nog behouden blijven. Zo gaan recensies vaak online als lineaire teksten met enkele geselecteerde hyperlinks en een foto. Er kan zo veel meer met digitale vormen, denk aan het volwaardig integreren van video en geluid of een niet-talige, beeldende reactie op kunst. In een driedaags lab willen we met hongerige critici, essayisten en makers alle digitale mogelijkheden verder verkennen, deze loslaten op de performances die we zien, samenwerken en met elkaar in gesprek gaan. Op een terugkomdag aan het begin van de zomer publiceren we onze resultaten en delen we onze best practices en fuck-ups om zo met elkaar een digitaal kunstkritisch kader vast te stellen, een aantal hybride perspectieven die we mee kunnen nemen in onze beroepspraktijken.


Programma, data, tijden

Deze driedaagse bestond uit workshops, presentaties, werkperiodes, performances en gesprekken en vond plaats in het Hemelvaartsweekend in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

  • Op dag één, donderdag 26 mei, startten we om 14 uur en deelden we na een korte kennismaking de groep deelnemers op in twee subgroepjes voor twee workshops rondom werken met beeld en non-lineair schrijven o.l.v. De Optimist respectievelijk INC. Na het diner bezochten we ’s-avonds gezamenlijk de feestelijke muziektheatervoorstelling Do the Calimero van Lies Pauwels.
  • Op dag twee, vrijdag 27 mei, ontmoetten we om 10u30 de interactief designers van Studio Krom uit Eindhoven. In een werksessie met dit duo krijgt elk subgroepje ’s middags van Krom templates en mogelijkheden aangereikt om digitaal aan de slag te gaan met dat wat zij de voorgaande avond gezien hebben. De avond ben je vrij, maar een tip: De Brakke Grond heeft een spannend glitterpianopopconcert op het programma!
  • Op dag 3, zaterdag 28 mei, gaf het Domein een presentatie met resultaten uit een eerder hybride kritiekproject dat zij samen met De Brakke Grond organiseerden rondom hun Beyond the Black Box festival. Rond het middaguur kozen de deelnemers ieder in groepjes of duo’s hun publicatievorm op basis van de ervaringen met Krom de dag ervoor. Na de lunch werkten we tot 16u30 samen aan de beoogde publicaties. Om 16u30 rondden we de driedaagse af.
  • In de maand juni kluste elk groepje of duo op basis van eigen tijd en beschikbaarheid door met de gekozen publicatievorm en met behulp van een kort online consult met Krom. Op de ‘terugkommiddag’ op zaterdag 25 juni deelden we vanaf 14 uur alle publicaties op een online platform, zoomden we uit in een groepsgesprek over digitale kritiek en proostten we om 16 uur met elkaar op radicale resultaten!


    Kosten

Dit programma is een initiatief van Domein voor Kunstkritiek en De Nieuwe Garde, i.s.m. de Brakke Grond en het Instituut voor Netwerkcultuur, met financiële steun van het Stimuleringsfonds. Deelnemers betaalden een bijdrage van 200,- voor deze driedaagse en de terugkomdag, inclusief voorstellingskaarten en maaltijden. Drankjes en reiskosten waren voor rekening van de deelnemer. De Brakke Grond kon voor deelnemers uit Vlaanderen voorzien in een aantal privé-logeerkamers.

 

 

Collectie

Personen

Daphne Rieken

Projectleider

Martien van Agtmaal

Gastdocent schrijven & beeld

Laurence Scherz/INC

Gastdocent non-lineair schrijven

Cas Slaats/Studio Krom

Gastdocent interactief design

Dirk Verhoeven

Producent