De kritiek in de wereld, de wereld in de kritiek
26 mei 2016
De Brakke Grond, Amsterdam
10:00 – 18:00 uur
Geautomatiseerde beeldherkenning, bottum-up podcastnetwerken, YouTube-critici en real-timedialogen tussen critici en lezers; de kunstkritiek is haar plek in de wereld aan het herdefiniëren. Digitale technologie verlegt de horizon en maakt nieuwe dromen over vormen en meerstemmigheid mogelijk.
Op 26 mei organiseren het Instituut voor Netwerkcultuur, het Domein voor Kunstkritiek, het PublishingLab en het Laboratorium Actuele Kunstkritiek de tweede editie van De Kunst van de Kritiek. Dit jaar zoeken we de gevolgen en grenzen van de nieuwste technologie op. Moeten kunstcritici vrezen voor de robotisering van hun beroep? Hoe kan diepgaande kritiek bestaan in een veranderd medialandschap en hoe dragen nieuwe verschijningsvormen hieraan bij? Welke discussies vinden plaats buiten de gevestigde media en hoe kan een divers landschap gefaciliteerd worden? Wat is de rol van kritiek in de wereld, en hoe weerklinkt die wereld in de kritiek?
In de ochtend is er een plenair programma met innovatieve (inter)nationale voorbeelden. ’s Middags gaan we samen aan de slag met workshops over onder anderen podcasts en videokritiek.
Kaartjes kosten €25 (regulier) of €12,50 (studenten) en zijn vanaf nu hier te koop. Studenten van de HvA krijgen gratis toegang.
De Kunst van de Kritiek #2 wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letteren Fonds en het Amsterdam Creative Industries Network.