Hybride Kritiek – Beyond the Black Box
Het Domein presenteert een eindeloos spannende online publicatie over hybride kunst en kritiek tijdens Beyond the Black Box in de Brakke Grond in Amsterdam.
Het Domein presenteert een eindeloos spannende online publicatie over hybride kunst en kritiek tijdens Beyond the Black Box in de Brakke Grond in Amsterdam.
Met de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, die dit jaar voor de zevende keer wordt uitgereikt, trekken vooraanstaande kunstinstellingen uit het Nederlandse taalgebied samen op om het belang van Nederlandstalige kunstkritiek onder de aandacht te brengen. Kunstcritici tot 35 jaar kunnen tot en met 1 september inzenden in de categorie Essay en Recensie. Half november worden de genomineerden bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats in december 2020.
Om onze visie toekomstbestendig te maken en door middel van onze projecten verder te bouwen aan een stevig Domein zochten we een zakelijk coördinator die we nu gevonden hebben in: Miriam van Ommeren.
Lisa: "Ik ben supertrots op wat het Domein doet en dat ik daar onderdeel van ben geweest. De mentaliteit van het Domein en het denken dat we veroorzaken is van belang geweest in de ontwikkeling van heel veel mensen."
Ze zijn drie dagen te gast in BLVR&D. Schrijvers Saskia uit ’s-Hertogenbosch, Elske uit Antwerpen, Anette en Rania uit Bergen, Noorwegen en David uit New York. Ze zoeken nieuwe woorden voor hedendaagse dans en performance. Ze willen weten of een tekst geïnspireerd op een dansvoorstelling je in beweging kan brengen. Of zo’n tekst onder je […]
'Op hun eigen manier hebben alle deelnemers het over dat ene moment, waar je ja tegen zegt. Het verlangen geraakt te worden, zoals je geraakt werd toen je voor het eerst een voorstelling zag, …'
'Dat vergeten we de hele tijd. Schrijven is soms ook gewoon wachten. Een rondje lopen. En pas weer beginnen als je denkt: "Hee, dat is een goed idee."
Over les 3. 'Ik lees niet graag over een voorstelling waar ik niet bij was, in woorden van iemand die ik niet ken. De schrijver verliest me met abstracte woorden als: oordeel, begrip of betekenis. Vertwijfelde toevoegingen als: kennelijk, eerlijk gezegd en misschien. Intieme ontboezemingen daarentegen, net als het grote filosofische wat-dan-wel: daar mag je me voor wakker maken.'
Het gesprek is het thema van het huidige nummer van Tubelight, tijdschrift voor hedendaagse kunst. Met daarin een artikel van onze nieuwste aanwinst, projectcoördinator Anna van der Kruis, over het ontmoetingsprogramma Dicht bij Anna dat zij ontwikkelde met Theaterfestival Boulevard en nu samen met Domein voor Kunstkritiek doorontwikkelt voor musea en festivals.
Over de tweede les. ‘We merken wie ervaring heeft als eindredacteur en tot op de komma voorbereid is. Wie snel denkt en snel spreekt. En wie steeds minder hoorbaar wordt.’