Nieuwsbrief

Meld je hier aan

(Ge-)Lezen

Carnival of Critics – Terugblik op expertmeeting

Door Josje Kerkhoven|12 april 2024/

Op dinsdag 27 februari komen (kunst)schrijvers Basje Boer, Gawie Keyser, Kevin Toma, Joke de Wolf, en coördinatoren van het Domein voor Kunstkritiek Josje Kerkhoven, Grâce Ndjako, Anna van der Kruis en Dirk Verhoeven, samen in een vergaderzaal van Filmhuis Slachtstraat in Utrecht. Er is nauwelijks een startschot nodig om onder de gewinterde critici en schrijvers een gesprek op gang te krijgen over het 'hoe' en 'wat' van vernieuwend schrijven over film.
Tekst: Josje Kerkhoven.

Niemand ziet hetzelfde – Recap Circus of Critics

Door Saskia de Haas|3 april 2024/

'Wat deze schrijfoefening naast veel schrijf- en leesplezier vooral heeft opgeleverd, is de realisatie dat wij circus allemaal vanuit onze eigen kennis, ervaringen en gevoel beleven. En dat uiteindelijk niemand precies dezelfde voorstelling ziet. Zo moest Jopie tijdens Yé van Circus Baobab door de vechtscènes en het onderweg zijn ineens aan de veiligheid van haar dochter denken die nu aan het reizen is. Zo zag Nik in meerdere voorstellingen subtiele verwijzingen naar klassieke circustechnieken. En zo kwamen bij Jam tijdens The Chosen Haram van Sadiq Ali herinneringen boven door het gebaar dat hij met zijn hand over zijn pols maakte.' Lees hier de terugblik op ons schrijflab Circus of Critics.

Nieuw DNG-traject

Door /12 februari 2024/

Onder begeleiding van Christiaan Vijn schrijft Lennart Bolwijn een essay over het schilderij ‘American Gothic’, hoe het destijds ontvangen werd en hoe dat relevant is voor de hedendaagse opkomst van partijen als de BBB.

Special screening Carnival of Souls + voordracht Kevin Toma

Door /12 februari 2024/

Een speciale filmvertoning van de cultklassieker Carnival of Souls (1962), met een eenmalige voordracht van filmjournalist Kevin Toma uit zijn boek-in-wording, een spannend schrijftraject waarin Domein hem het afgelopen najaar begeleidde. Ben erbij op dinsdagavond 27 februari bij host Filmhuis Slachtstraat in Utrecht! In de middag organiseren we een besloten meet-up en uitwisseling met andere schrijvers Basje Boer, Joke de Wolf en Gawie Keyser die kritiek, essayisitiek en proza in hun publicaties combineren.

Lees nu: eerste essays uit ons tweede schrijflab over klank

Door /11 januari 2024/

In 2022 gingen zeven cultuurjournalisten, essayisten en creative writers onder leiding van auteur en audioregisseur Renée van Marissing op zoek naar hun eigen schrijfstem in een kritiek van klank. In Klank&Komma #2 onderzochten we afgelopen najaar de relatie tussen klank en tijd onder leiding van auteur Leoniek Baerwaldt. Een recap van haar hand en inleiding op de volgende essays.

Terugblik op de Meet-up Toekomstkritiek

Door /15 november 2023/

"Dat is wat kunst doet. Het houdt ons een spiegel voor, soms is dat een lachspiegel, veel vaker is het een onverbiddelijke spiegel. Zonder filter, keihard in ons gezicht. Soms een beetje onhandig, provocatief. Maar het is altijd een middel waarmee je de temperatuur van de maatschappij kunt meten." Zo sprak Joke de Wolf in haar keynote speech. In onze meet-up Toekomstkritiek op 13 oktober in De Brakke Grond te Amsterdam brachten we critici, makers en ontwerpers bij elkaar om te verkennen hoe de kunstkritiek met de tijd mee blijft bewegen. Lees hier het verslag van deze frisse, hoopvolle bijeenkomst en bekijk de eigenzinnige illustraties.

Nieuw traject De Nieuwe Garde: ANJA SICKING BEGELEIDT BARBARA STRALING

Door /5 juni 2023/

Onder begeleiding van Anja Sicking werkt Barbara Straling aan een essay over tinnitus. Straling kreeg als klein kind tinnitus, in 2016 werd dit zo erg dat ze ging lijden aan geluidsoverlast. In de jaren die daarop volgden heeft ze met haar fantoomgeluid leren leven. In haar essay onderzoekt ze wat het betekent om tinnitus te hebben, hoe je ermee leert leven en wat tinnitus is.

Welkom! Manus Groenen

Door /5 juni 2023/

Bij het Domein richt Manus Groenen zich de komende periode op de doorontwikkeling van onze hybride en meerstemmige kunstkritiekprojecten. Op 13 oktober organiseren we een middag in De Brakke Grond, Amsterdam.

Xpub criticism deel 2 van start met Romy Day Winkel

Door /15 maart 2023/

Na een succesvolle eerste versie najaar 2022 met Emma van Meyeren en showroom MaMA gaat Xpub criticism dit voorjaar verder in samenwerking met schrijver en boekverkoper Romy Day Winkel. De komende twee maanden zal zij experimenteren met meerstemmige kunstkritiek in een nader te bepalen beeldende kunstinstelling.

Calimero en de Kosmos – Het experiment in de online kunstkritiek

Door /7 december 2022/

Het Domein voor Kunstkritiek en De Nieuwe Garde organiseerden afgelopen voorjaar de Digitale Driedaagse, een avontuurlijk lab rondom digitale kunstkritiek en essayistiek, waarin we met elkaar in de online publicatievormen doken. Een lab voor Nederlandse en Vlaamse cultuurjournalisten, essayisten en makers met experimenteerdrift die (ver) voorbij (de lineaire) tekst wilden kijken. Het resultaat: een interactief experiment, een kosmische […]