Het Domein bezocht samen met rekto:verso en negen critici en videokunstenaars het Kunstenfestivaldesarts, voor een onderzoekslabo ‘visuele kunstkritiek’. Bekijk hier de resultaten. Zelf kregen we alvast zin in meer.

‘Cross Critique’ maakt deel uit van het Belgisch–Nederlandse onderzoekstraject Laboratorium Actuele Kunstkritiek 2 (LAK) naar de extra mogelijkheden van het internet voor een verruimde kunstkritiek. LAK is een samenwerking tussen Domein voor KunstkritiekInstitute of Network Cultures en verschillende tijdschriften en culturele online magazines, waaronder rekto:verso. ‘Ons vijfdaagse labo onderzocht hoe je ook kritieken kan schrijven in beelden. Hoe verhoudt tekst zich tot bewegend beeld? Welke nieuwe digitale tools dienen zich aan voor een meer interactieve, audiovisuele of meerstemmige kritiek? Welke consequenties hebben die andere media voor cruciale kritische functies als analyse en oordeel? Er is nog een weg te gaan.

‘Cross Critique’ vormde een nieuwe etappe in een onderzoekstraject dat al een paar jaar loopt. Er waren in mei 2015 en mei 2016 twee inspiratiedagen (‘De kunst van de kritiek’), één in Brussel en één in Amsterdam. Andere onderdelen van LAK 2 vormen de experimenten van Domein voor Kunstkritiek en Institute of Network Cultures rond hybrid publishing. Op Nederlandse festivals wordt onder meer geëxperimenteerd met de tool ‘Edit this post’, goed voor een collectieve kritiek, in samenwerking met Hotel Maria Kapel, een artistieke residentie van beeldende kunstenaars met Debat Online, een format voor een gestructureerde online discussie. Al deze experimenten moeten in het voorjaar van 2018 resulteren in een How To voor critici en cultuurjournalisten.

Deelnemers aan ‘Cross Critique’ waren:

  • onderzoeker en visueel kunstenaar Beatrice Puijk (NL)
  • documentairemaker David Bert Joris Dhert (B)
  • cultuurjournalist en redacteur Johannes De Breuker (B)
  • kunstrecensent Jorne Vriens (NL)
  • journalist en fotograaf Karin van de Wiel (NL)
  • kunstenaar en filmmaker Maryam K. Hedayat (B)
  • filmmaker Mathias Ruelle (B)
  • filmmaker en video-editor Tessel Schmidt (NL)
  • cultuurjournalist en redacteur Wouter Hillaert (B)

Zij werden vakkundig begeleid door Alda Snopek, Bart Rooms, Bernard Verlinden en Leonieke van Dipten, in een gastvrije Beursschouwburg in Brussel. Misschien zetten we dit traject in de toekomst wel gewoon verder?  (Wil je de volgende keer ook uitgenodigd worden om mee te doen? Laat je interesse blijken op info@rektoverso.be)

Bekijk hier de resultaten van Cross Critique: visuele kritieken die voor onszelf vaak nog gelden als onaffe probeersels of vingeroefeningen, maar wel blijk moeten geven van onze nieuwsgierigheid als critici om ons medium verder te verkennen. Cross Critique’ werd uitgevoerd met de steun van het Kunstenfestivaldesarts, het Mondriaanfonds en het Fonds Podiumkunsten.