Groeten uit Noord / molenwijk

www.groetenuitnoord.nl

Op uitnodiging van Festival Over het IJ verbinden twee makers zich gedurende een half jaar aan een wijk in Amsterdam-Noord. Met open blik verkennen zij welke thema’s en vraagstukken leven bij de bewoners. Hierop reageren ze in de vorm van een kleine voorstelling of theatraal event. Zij worden daarbij gevolgd door twee redacteuren van het LAK.

De schrijvers zullen niet alleen het werkproces van deze ‘Wijkmakers’ verslaan maar ook onderzoeken hoe de
stemmen van bewoners en andere betrokkenen geïntegreerd kunnen worden in de reflectie op het werk. Binnenkort zijn hun eerste verslagen te lezen.

Over het IJ is ervan overtuigd dat kunst iets kan veranderen in onze samenleving. Het festival wil daar graag een actieve rol in spelen en vraagt aan (podium)kunstenaars om aan het werk te gaan in een specifieke wijk – een plek in transitie, waarvan verwacht wordt dat deze er over een jaar anders uit zal zien. De opdracht aan deze kunstenaars is vrij: kijk hoe je je met deze wijk en haar bewoners kunt verbinden vanuit je eigen artistieke kracht.

Enkele weken geleden is de derde editie van dit Wijkmakersproject van start gegaan: Yasser Ballemans (1981) richt zich op de Waterlandpleinbuurt; voor Janneke de Haan (1984) dient de Molenwijk als
werkterrein. In het laatste weekend van oktober presenteren zij hun onderzoek. Eind juli, tijdens Over het IJ 2017, bieden de Wijkmakers alvast een kijkje in de keuken. Meer info + tickets:

De Wijkmakers worden op de voet gevolgd door Manus Groenen en Raymond Frenken, namens het Domein voor Kunstkritiek en LAK 2.0 (Laboratorium Actuele Kunstkritiek). Zij treden op als redacteur. Via de website Groeten uit Noord www.groetenuitnoord.nl> zijn binnenkort hun bevindingen te volgen: hoe vergaat het de makers? Daarnaast houden zij in het oog welke wijkbewoners en andere personen betrokken zijn bij de totstandkoming van het werk. Wat zijn hun verhalen? Doel is om te onderzoeken hoe je de ‘stem’ van deze betrokkenen een plaats kunt bieden in de reflectie op de betekenis van dit project.