De kunstkritiek en -reflectie hebben een digitale zet nodig. Met deze gedachte begonnen we in 2017 aan eenjarig traject. Samen met partners ontwikkelden en testten we verschillende digitale instrumenten die kritiek en reflectie op een eigentijdse manier beoefenen, stimuleren of bevorderen.
Digitale instrumenten om publicaties, gesprekken en reflecties meerstemmig te maken. En waar dus niet alleen de criticus, maar ook het publiek, de presentatie-instelling, het festival, de journalist, de publieksmedewerkers etc., etc., een stem hebben. Onze bevindingen vatten we samen in een praktische handleiding: de How To Digitale Kunstkritiek.

Uiteraard is het doel om meer mensen hiervan gebruik te laten maken. Daarom organiseren we een aantal workshops waarin we onze kennis en kunde overdragen. Deelnemers kunnen een eigen praktische case meenemen om tijdens de workshop aan te werken.

Alle workshops vinden plaats in het Benno Premselahuis van onze partner de Hogeschool van Amsterdam – Instituut voor Netwerkcultuur, Rhijnspoorplein 1, Amsterdam. Workshopleiders: Daphne Rieken, Jorne Vriens, Sonja Schulte, Stef Kors, Inte Gloerich en Lisa Reinheimer.

AANMELDEN:
Meld je tot een week voorafgaand aan de workshopdatum aan via lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl. o.v.v. je naam, workshop en workshopdatum.

WORKSHOPS DECEMBER:

Videokritiek (drie bijeenkomsten) (2e ronde!)
4, 11 & 18 december, speciale locatie in Amsterdam

Videokritiek is niets meer en niets minder dan schrijven met beelden. Het geven van een analyse en oordeel in beeldvorm. Tijdens de workshop verkennen we de (vele) mogelijkheden van dit medium voor de eigentijdse criticus.
Via video is een boodschap namelijk in een korte tijdsspanne vaak heel toegankelijk te maken voor een breder publiek. Het experiment is om bij deze verbreding nog steeds de inhoudelijke verdieping te behouden die zo belangrijk is voor het denken over kunst. Tijdens drie sessies maken we ons de vaardigheden eigen om een videorecensie te maken en te verspreiden.

Inspiratie hiervoor valt op te doen door de best practices door te nemen. Verder leren doen we in de praktijk, door zelf een videokritiek te produceren. Juist omdat snelheid zo’n belangrijk onderdeel is van het maken van een kritiek, zullen we werken met het gereedschap dat iedereen bij zich draagt: de iPhone (of tablet). Na het bepalen van een beeldstrategie zullen we erop uitgaan om zelf beeldmateriaal te schieten. Dit materiaal gaan we daarna bewerken in de app Lumafusion, waarbij er speciale aandacht zal zijn voor de fijne kneepjes van het monteren, het gebruik van voice-overs en het toevoegen van tekst. Daarna staan we nog even stil bij de mogelijkheden die digitaal publiceren kan bieden.
Uiteindelijk gaat iedereen met een eigen film naar huis.

Workshopleider Jorne Vriens is kunsthistoricus. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in kunstkritiek. En dan met name hoe kritisch denken over kunst vorm kan krijgen. Hij is een van de participanten van het Cross Critique project ,dat in 2017 startte, waar het ontwikkelen van videokritieken een centrale plek heeft.

Deze workshop bestaat uit drie bijeenkomsten:
4, 11 &18 december 18:30-21:30u

Kosten:  €45,- ex. btw en eventueel bijkomende materiaalkosten.

Aanmelden? Mail naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.

WORKSHOPS DECEMBER:

Longform – Het multimedia-essay/artikel (drie bijeenkomsten)
In deze workshop leer je hoe en met welke tools je van een essay of journalistiek artikel een multimedia-tekst maakt. Een scala aan media kunnen je teksten verrijken: foto’s, video’s, animaties, tijdlijnen, biografieën, audioboeken, interviews, infographics, kaarten en interne en externe links. Ze staan beschreven in de how to; in de workshop experimenteer je ermee.
Workshopleiders Daphne Rieken en Stef Kors.
Daphne

Stef is een designer en developer. Eerder werkte hij voor PublishingLab, Bynder, en Mangrove. Naast zijn freelance werk is hij onderdeel van het experimentele publicatieproject oneacre.online met als thuisbasis Den Haag. Eerder gaf hij de workshop Annotation Tools.

Daphne is Daphne is projectleider bij het Domein voor Kunstkritiek en gaat naast haar eigen projecten graag als maker aan de slag met de tools die door het Domein ontwikkeld worden. In samenwerking met Manus Groenen en Hotel Maria Kapel organiseerde ze een Debat Online bij de werkperiode van Tim en Katrein Breukers. Om zo iedereen die bij het kunstproject Tribute to Julian B. Coco betrokken was, online ook een stem te geven in de reflectie op het project.

Deze workshop bestaat uit drie bijeenkomsten:
6, 12 & 19 december, 14:30-17:30

Kosten:  €45,- ex. btw en eventueel bijkomende materiaalkosten.

AANMELDEN:
Meld je tot een week voorafgaand aan de workshopdatum aan via lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl. o.v.v. je naam, workshop en workshopdatum.

De how-to kwam tot stand met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Fonds Podiumkunsten, Moving Futures Festival en Amsterdam Creative Industries Network. De Nieuwe Garde en het Letterenfonds financieren mede het workshopprogramma.

 

WORKSHOPS DIE EERDER PLAATSVONDEN:

Edit this Post – www.editthispost.com

Schrijf online samen met anderen een reflectie op bijvoorbeeld een voorstelling of een expositie. De voortgang is in real time te volgen en na afloop direct printbaar. Het concept van Edit this Post is heerlijk simpel. Maar om tot een waardevolle reflectie te komen is vooraf best wat werk nodig en moeten er keuzes gemaakt worden. In deze workshops duiken we in de verschillende mogelijkheden van Edit this Post en test je wat dit betekent voor de praktijk.

Na afloop kun je zelf een succesvolle Edit this Posts organiseren.

Workshopleider: Lisa Reinheimer

Annotation Tools, the Image Map – www.sophiazurcher.nl/ateliergeheim
Maak van je afbeelding een interactieve afbeelding. In deze workshop leer je meer over wat een image-map is en hoe je ze kunt toepassen. Je duikt in de documentatiemogelijkheden van Leaflet en hoe je de code van Github kunt gebruiken. Vervolgens ga je aan slag met jouw eigen image-map.

Na afloop kan je zelfstandig aan de slag met een image-map.

Workshopleider: Stef Kors

Debat Online – www.debat.editthispost.com

Debat Online is een format om digitaal en gestructureerd te debatteren. Het format bestaat uit een homepage met twee kolommen, een voor de basistekst (een pleidooi, een discussie, een artikel) de ander voor de reacties daarop. Dat klinkt simpel, maar het format kent een aantal uiteenlopende mogelijkheden en werkt alleen met een goede inhoudelijke voorbereiding. In deze workshop bereiden we je voor op de inhoudelijke organisatie.

Na afloop heb je een idee van hoe je een meerstemmig online debat voert en wat dat kan betekenen voor jouw casus. Voor de technische uitvoering heb je nog een programmeur nodig.

Workshopleider: Daphne Rieken

Podcast:
In de workshop Podcast oefen je met eenvoudige opnametechniek, montage software en, misschien wel het belangrijkste, strategieën voor inhoudelijke en logistieke scenario’s.

Workshopleider Inte Gloerich is mediaonderzoeker bij het Lectoraat Netwerkcultuur aan de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2015 werkt ze aan projecten rondom digitale economie en digitaal publiceren.

Tekst&Geluid:
In Tekst&Geluid ligt de nadruk op de wijze waarop tekst en geluid elkaar kunnen verrijken.

In deze workshop leer je hoe je audio kunt gebruiken als toevoeging van een digitale tekst en deze zo een extra zintuiglijke ervaring geeft. Audio is enorm sfeergevoelig en dus kun je je lezer er goed mee manipuleren: hem of haar de kant op sturen die jij wil. We gaan deels naar buiten en werken deels in een studio. Aan het eind ga je naar huis met verschillende stukken zelf opgenomen, ingesproken en gemonteerde audio.

We gaan vier dingen doen:

-het opnemen van allerlei random geluid (daarvoor gaan we naar buiten),

-zelf op verschillende manieren voorlezen

-iets toevoegend materiaal dat je niet in je tekst kwijt kunt (zoals voetnoten/sidenotes) in de vorm van audio leren incorporeren in je stuk

-knippen en monteren van je opgenomen stukken

Neem ter voorbereiding een stuk tekst mee van jezelf.

Workshopleider Sonja Schulte leest, schrijft, tekent en maakt audio.

Afgelopen juli rondde ze een jaarproject af, waarbij ze elke week random geluid om zich heen verzamelt en dat aan het eind in een lukrake collage van tien minuten online zet (klik op de link hierboven).

Afgelopen jaar publiceerde ze Vlieland. Een multimediaal digitaal non-fictief e-boekje . Het is een reisverslag in de stijl van de oude ontdekkingsreizigers, gelardeerd met tekeningen van flora en audiofragmenten.

Daarnaast is ze recensent literatuur voor Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant en was ze een van de makers van Handboek voor een Optimistisch leven, de bloemlezing van het digitale literaire magazine De Optimist.