Op 19 april lanceerden we samen met onze partners de How To Digitale Kunstkritiek. In deze praktische handleiding bespreken we een aantal digitale instrumenten om publicaties, gesprekken en reflecties meerstemmig te maken. De How To is onder meer geschikt voor critici, redacties en journalisten, maar zeker ook voor festivals, presentatie-instellingen, educatie-afdelingen en publieksmedewerkers.

Omdat we uit ervaring weten dat het heel prettig is echt even tijd te maken om specifieke elementen uit de how to door te nemen en meteen je vragen te kunnen stellen, bieden we een aantal workshops aan. Tijdens deze verkenningsmomenten werk je aan een (je eigen) praktische case. Van juni tot en met eind december bieden we korte workshops van drie uur aan en langere workshops van drie bijeenkomsten. We trappen in juni af met de workshops Edit this Post, Image Map (annotation tools) en Debat Online.

Alle workshops vinden plaats in het Benno Premselahuis van de Hogeschool van Amsterdam, Rhijnspoorplein 1, Amsterdam. Workshopleiders: Daphne Rieken, Jorne Vriens, Sonja Schulte, Stef Kors, Inte Gloerich en Lisa Reinheimer.

Edit this Post – www.editthispost.com

Schrijf online samen met anderen een reflectie op bijvoorbeeld een voorstelling of een expositie. De voortgang is in real time te volgen en na afloop direct printbaar. Het concept van Edit this Post is heerlijk simpel. Maar om tot een waardevolle reflectie te komen is vooraf best wat werk nodig en moeten er keuzes gemaakt worden. In deze workshops duiken we in de verschillende mogelijkheden van Edit this Post en test je wat dit betekent voor de praktijk.

Na afloop kun je zelf een succesvolle Edit this Posts organiseren.

Deze workshop wordt aangeboden op 7 juni en kun je tevens volgen in combinatie met Annotation Tools.

Workshopleider: Lisa Reinheimer
Kosten:  €15,-

Annotation Tools, the Image Map – www.sophiazurcher.nl/ateliergeheim
Maak van je afbeelding een interactieve afbeelding. In deze workshop leer je meer over wat een image-map is en hoe je ze kunt toepassen. Je duikt in de documentatiemogelijkheden van Leaflet en hoe je de code van Github kunt gebruiken. Vervolgens ga je aan slag met jouw eigen image-map.

Na afloop kan je zelfstandig aan de slag met een image-map.

Deze workshop wordt aangeboden op 7 juni en kun je tevens volgen in combinatie met Edit this Post.

Workshopleider: Stef Kors
Kosten: €15,-

Debat Online – www.debat.editthispost.com

Debat Online is een format om digitaal en gestructureerd te debatteren. Het format bestaat uit een homepage met twee kolommen, een voor de basistekst (een pleidooi, een discussie, een artikel) de ander voor de reacties daarop. Dat klinkt simpel, maar het format kent een aantal uiteenlopende mogelijkheden en werkt alleen met een goede inhoudelijke voorbereiding. In deze workshop bereiden we je voor op de inhoudelijke organisatie.

Na afloop heb je een idee van hoe je een meerstemmig online debat voert en wat dat kan betekenen voor jouw casus. Voor de technische uitvoering heb je nog een programmeur nodig.

Deze workshop wordt aangeboden op 8 juni.
Workshopleider: Daphne Rieken
Kosten: €15,-

Kosten workshops:
Korte workshop €15,-
Pakket van 2 korte workshops op 1 dag €27,- inclusief lunch
(Dit geldt voor Edit this Post&Annotation Tools en Podcast&Tekst en Geluid)

In september beginnen we met nog twee korte workshops Podcast en Tekst&Geluid. Daarna gaan we aan de slag met videokritiek (november) en longform (december).

Aanmelden:
Meld je tot een week voorafgaand aan de workshopdatum aan via lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl. o.v.v. je naam, workshop en workshopdatum.

De how-to kwam tot stand met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Fonds Podiumkunsten, Moving Futures Festival en Amsterdam Creative Industries Network. De Nieuwe Garde en het Letterenfonds financieren mede het workshopprogramma.