NIEUWS!!
Between Realities, de Nederlandse vertegenwoordiging  op de Praagse Quadriënnale 2015 heeft de gouden medaille voor het beste tentoonstellingsconcept gewonnen. De prijs werd toegekend door de curatoren uit naam van de Tsjechische Minister van Cultuur. De scenografen, onder wie Katja Heitmann, Carly Everaert, Maarten van Otterdijk, en Vinny Jones, benadrukten in hun interventies het spanningsveld tussen de toenemende Disneyficatie van de binnenstad van Praag enerzijds en het dagelijkse stadsleven dat zich ook gewoon blijft aandienen anderzijds.

Domein voor Kunstkritiek nam in juni deel aan de Nederlandse bijdrage aan de Prague Quedrennial 2-15 gecureerd door het Platform Scenografie. Dit project groeide gedurende het festival via  www.betweenrealities.nl. De PQ representeert een enorme en unieke ontmoeting tussen theatermakers, architecten en andere professionals van over de hele wereld, die samenkomen in 1 specifieke plek: het potentieel van delen in denken, werk en dromen met elkaar. Deze levendige uitwisseling vindt plaats op een bepaalde plek met zijn eigen identiteit ontstaan binnen architectuur and het theater van de stedelijke ruimte. We onderzoeken hoe de uitwisseling van gedachten zich uitvouwt binnen deze identiteit.

Drie schrijvende en twee filmende en fotograferende reporters reizen met de curatoren en kunstenaars mee naar Praag. Zij hebben de opdracht vast te leggen wat de verschillende scenografische ingrepen in de stad – letterlijk en figuurlijk – teweegbrengen. Dagelijks leveren zij hun waarnemingen en reflecties af bij de curatoren die deze vervolgens een plaats geven in het totaal aan digitale en live input. Platform Scenografie werkt voor dit deel van Between Realities samen met Domein voor Kunstkritiek.

Tessel Schmidt heeft haar camera om te volgen wat de interventionisten en cartografen met hun acties veroorzaken. Ine Poppe, Elsbeth Ronner, Sonja van der Valk en Karin van de Wiel nemen hun laptop en fototoestel mee naar de plekken waar Nederlandse kunstenaars interveniëren en/of research doen.

Onderzoeken van WAT dat werk in de openbare ruimte teweegbrengt is de belangrijkste taak van de reporters in Between Realities. Anders dan een cultuurjournalist gewend is kijken zij minder naar het werk zelf. Veel meer naar wat de interventies veroorzaken, en de cartografen vinden/teweegbrengen op de plaatsen die zij op hun tochten door Praag aandoen.

De reporters brengen bij dat onderzoek een eigen expertise mee, die van kunstenaar, architect, filmer, fotograaf en – allemaal – kunstcriticus. Zij werken als een redactie, maar essentieel is ieders eigen creatieve denken en doen. Noem het co-creatie. Evenals de kunstenaars en de curatoren nemen de vijf reporters de uitdaging van het ongewisse aan. Want er valt veel uit te zoeken.

Domein voor Kunstkritiek ging daarom met graagte in op de uitnodiging van het Platform Scenografie. De opdracht in Praag is tegelijk een onderzoek naar de activiteit van het waarnemen, het reflecteren en beoordelen zelf, in een context die zelden mogelijk is. In de aanwezigheid van de kunstenaars zelf en in een doorgaand gesprek met curatoren verwerft het Domein expertise over zowel het fenomeen scenografie als de reflectie daarop. Die het weer kan delen met anderen geïnteresseerden.